Dones sanitàries al món rural: “El contacte amb la natura és un valor afegit que cada cop tenim més en compte a l’hora d’organitzar activitats”

En el marc de la campanya “Cada dia 8 és 8 de març”, el Grup d’Igualtat de la Gerència Territorial de la Catalunya Central impulsa aquest mes una campanya per donar a conèixer les experiències de diverses professionals sanitàries, totes dones, al món rural. Des del 8 d’octubre i fins al dia 15, que se celebra el Dia Internacional de la Dona Rural, publicarem breus entrevistes a professionals de l’ICS Catalunya Central.

Una d’elles és la Laura Clariso Pérez, treballadora social a l’EAP Calaf i a l’EAP Santa Coloma de Queralt:

1. Comenta breument la teva biografia.

Sóc la Laura Clariso Pérez. Tinc 31 anys i soc nascuda a Bellvís, un poble de la província de Lleida. Sóc graduada en  Treball Social, amb un màster de Sistema de Justícia Penal i un postgrau en Direcció de centres gerontològics. Actualment treballo com a treballadora social a la SAP Anoia (a l’EAP Calaf i EAP Santa Coloma de Queralt).

2. Comenta la teva trajectòria professional.

La meva trajectòria professional s’inicia en un centre residencial, feina que un any després compaginava amb un contracte de reforç a l’EAP 1r de maig de Lleida.  Al cap d’un any de treballar en aquell EAP, vaig tenir el meu primer contacte amb la Gerència Territorial de Catalunya Central,  que em va oferir una substitució d’estiu al CAP Bages. Durant uns mesos em vaig desvincular de l’ICS per vincular-me amb els Serveis Socials del Segrià, però vaig tornar a la SAP Anoia amb una oferta d’interinitat. Actualment, estic a l’espera de la meva plaça com a personal estatutari de l’ICS.

3. Quins són per a tu els avantatges de treballar al món rural?

Un dels avantatges de treballar en el món rural és el vincle pacient/professional. Permet  aprofundir més en les nostres intervencions i, alhora, es nota en la qualitat de les mateixes. Normalment les ABS rurals tenen equips més petits que les ABS urbanes, i això permet que l’accés entre professionals també sigui més àgil.

Les coordinacions amb els recursos de la zona i amb els professionals dels altres àmbits també són més fàcils. Per exemple, podem aprofitar els entorns naturals per a les nostres activitats comunitàries. El contacte amb la natura és un valor afegit que cal valorar com un avantatge del món rural, i amb el qual cada vegada comptem més des de l’àmbit de la salut a l’hora d’organitzar i programar activitats.

4. En alguna ocasió t’has sentit discriminada a la feina pel fet de ser dona i professional sanitària?

A la feina no m’he sentit  discriminada per ser dona ni professional sanitària, però discriminació per qüestió d’edat sí que n’he patit. Alguns pacients sovint em diuen “nena”, per la meva edat. A vegades no és despectiu, d’altres sí. A les ABS més urbanes no m’hi havia trobat mai. També m’ha passat amb algun company de feina, però no crec que fos amb mala intenció, sinó per la diferència generacional i els canvis culturals que ens separen.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Igualtat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.