Efectes del sol en l’ús dels medicaments

Hi ha reaccions anomenades fotoal·lèrgiques, causades per l’exposició a la llum del sol quan s’està prenent el medicament. Normalment provoquen l’aparició de taques vermelles a la pell exposada (fins i tot de poca durada). Aquest és el cas d’alguns medicaments com antibiòtics, diürètics, etc., però també de certs perfums i plantes medicinals.

En aquest cas, la llum actua sobre el medicament (o sobre el producte de la seva transformació) per mecanismes al·lèrgics. L’exposició al sol no causa cap manifestació fins que no s’ha desenvolupat la sensibilització o al·lèrgia. Una vegada instaurada aquesta sensibilitat, la reacció fotoal·lèrgica es produirà sempre que hi hagi exposició al sol i s’estigui prenent determinat medicament, amb independència de la dosi i de la durada i intensitat de l’exposició.

  • Les persones d’edat avançada i els nens són més susceptibles de patir problemes relacionats amb la calor, així com las persones que duen a terme una activitat física important.
  • Però també els pacients tractats amb determinats medicaments hauran d’extremar les precaucions. És el cas dels fàrmacs diürètics, que poden facilitar encara més la pèrdua de líquids, i dels tranquil·litzants i antidepressius, que en certa forma impedeixen la pèrdua de calor de l’organisme.
  • En altres casos, els medicaments agreugen els efectes de la calor, com ara els antihipertensius, que fan baixar la pressió arterial. També es pot presentar un augment de l’efecte del medicament a causa de la deshidratació, que pot reduir l’eliminació del fàrmac.
  • La calor també pot afectar la qualitat dels medicaments que es guarden a casa, si no es conserven en lloc sec i tan fresc com sigui possible. No s’hauran d’exposar mai directament al sol ni a temperatures elevades, i caldrà conservar a la nevera els que així ho indiquin en l’envàs.

La setmana que ve t’explicarem: Reaccions al·lèrgiques i importància del registre

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.