El cap de Recerca de l’ICS Catalunya Central rep una de les beques d’investigació en atenció primària més importants que atorga Salut

L’investigador Josep Vidal Alaball, del CAP Navàs, ha recollit avui la beca en un acte presidit pel conseller Argimon. L’ajut de 174.000 euros es destinarà a estudiar l’impacte indirecte de la pandèmia sobre les malalties cròniques i també sobre la salut de les dones. Comptarà amb un equip de deu investigadors per tirar-lo endavant.

L’investigador berguedà Josep Vidal Alaball, metge de família del CAP Navàs i cap de l’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, ha rebut una de les vint-i-dues beques del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) que atorga enguany el Departament de Salut. Vidal i el seu equip rebran un ajut de 174.000 euros en tres anys per desenvolupar el projecte “L’impacte indirecte de la pandèmia: determinants i conseqüències de l’accés als serveis públics d’atenció primària durant la pandèmia de COVID-19”, que té com a objectiu analitzar l’impacte de la pandèmia sobre la salut de la població de Catalunya.

L’estudi, coordinat per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, ha estat el segon millor valorat. S’investigaran els efectes de la pandèmia sobre les malalties cròniques, s’analitzarà si la salut de les dones s’ha vist afectada particularment per la COVID-19 i quin rol ha jugat la telemedicina (eConsulta, atenció telefònica, La Meva Salut, etc.). Vidal diu que “esperem poder treure conclusions sobre quines són les persones i malalties que, de forma directa i indirecta, més han patit el daltabaix sanitari provocat per la COVID-19. Ens esforçarem perquè aquestes reflexions siguin al màxim d’útils per planificar la sanitat postpandèmica a Catalunya”.

La resta d’investigadors que participaran en aquest projecte de recerca són: Maria Antònia Barceló Rado, especialista en Estadística i Econometria de la Universitat de Girona; Maria Homs Riba, biòloga, doctora en Bioquímica i tècnica de salut de l’ICS Catalunya Central; Héctor Pifarré Arolas, economista especialitzat en recerca en salut i demografia i professor de la University of Wisconsin-Madison (EUA); Queralt Miró Catalina, especialista en Estadística i tècnica de recerca de l’ICS Catalunya Central; Marc Saez Zafra, catedràtic d’Estadística i Econometria de la Universitat de Girona; Anna Berenguera Ossó, doctora en Salut Pública i coordinadora de la Unitat Central de la Recerca de l’IDIAP Jordi Gol; Anna Ruiz Comellas, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària i investigadora a la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central; Aïna Fuster Casanovas, farmacèutica, especialista en salut digital i tècnica de recerca a l’ICS Catalunya Central; Anna Ramírez Morros, infermera especialista en perspectiva de gènere i tècnica de recerca a l’ICS Catalunya Central; i Francesc López Seguí, economista de la salut i doctor en Biomedicina de la Universitat Pompeu Fabra i de l’ICS Metropolitana Nord.

Premi, també, per a la referent de Benestar Emocional del Bages, Berguedà i Moianès

La referent de Benestar Emocional del Servei d’Atenció Primària (SAP) del Bages, Berguedà i Moianès, Meritxell Guitart, també ha recollit una altra beca per un projecte liderat pel metge de l’EAP Constantí, del Camp de Tarragona, Enric Aragonés. Guitart participa en un estudi per avaluar la utilitat de la intervenció psicoeducativa duta a terme per prevenir l’impacte psicològic de la pandèmia en els professionals d’atenció primària.

Aposta del Departament de Salut per la recerca

L’acte de lliurament de les beques PERIS ha tingut lloc aquest dilluns al Departament de Salut de la Generalitat, amb la presència del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Per primera vegada, Salut destina 4 milions d’euros a finançar 22 projectes de recerca d’atenció primària.  Els projectes impulsen la recerca orientada al pacient en el vessant clínic, epidemiològic i en serveis de salut, procediments diagnòstics i digitalització dels sistemes. A més, la seva temàtica és diversa: COVID-19, diabetis, malalties cardiovasculars, envelliment, eutanàsia, càncer, citomegalovirus, salut de la dona, promoció de la salut, infeccions del tracte urinari, malaltia renal crònica i malalties de transmissió sexual.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.