Els centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena es coordinen per oferir conjuntament el Programa Pacient Expert Catalunya®

Els centres d’atenció primària que conformen el territori de l’anomenada Conca d’Òdena han creat un circuit per facilitar que els pacients crònics puguin participar en qualsevol dels grups del Programa Pacient Expert Catalunya® que s’organitzaran a partir de l’any 2018 amb l’objectiu que coneguin millor la seva malaltia, a partir de l’experiència d’un altre pacient que també la té, per tal de millorar els símptomes,  el compliment del tractament, tant farmacològic com no farmacològic (com ara la dieta), i de detectar els signes d’alarma per poder actuar amb rapidesa en cas de descompensació.

Els equips de professionals dels centres que conformen la Conca d’Òdena que s’han coordinat per oferir aquest Programa comunitari són els corresponents a Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada Urbà, Igualada Nord i Anoia Rural. Les malalties que es tracten en aquests moments en el Programa Pacient Expert Catalunya® són la insuficiència cardíaca, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la diabetis mellitus 2, la fibromiàlgia, l’ansietat, la deshabituació del tabac, la malaltia de Chagas i el tractament anticoagulant oral.

El calendari de grups per al 2018 es definirà i es farà públic als centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena.

Un programa focalitzat en malalts crònics

El Programa Pacient Expert Catalunya®  és un programa comunitari que dona suport a les persones perquè puguin gestionar el dia a dia de les seves malalties cròniques per tal de potenciar-ne l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia.

En aquest Programa, qui pren el protagonisme és el pacient expert, que transmet coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut. Aquesta persona, afectada d’una malaltia crònica, és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i cuidar-se, identificant-ne els símptomes, responent davant d’aquests i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.

En les sessions, els professionals sanitaris passen a tenir el paper d’observadors i donen suport al pacient expert, que condueix les sessions.

La finalitat del Programa Pacient Expert Catalunya® és promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida dels pacients mitjançant l’intercanvi i la transferència de coneixements i experiències entre el pacient expert i la resta de pacients.

Els objectius del programa són:

  • Millorar la qualitat de vida percebuda pels pacients.
  • Millorar els coneixements dels pacients sobre la malaltia.
  • Millorar el grau d’autocura per adquirir un maneig correcte de la malaltia.
  • Millorar el compliment terapèutic.
  • Aconseguir la implicació dels pacients mateixos.
  • Conèixer el grau de satisfacció dels pacients.

El Programa Pacient Expert Catalunya® consta de nou sessions gratuïtes, participatives i informatives  en horari de matí o tarda, una a la setmana, d’una hora i mitja de durada, al llarg d’uns dos mesos i mig. El nombre de participants sol ser d’entre deu i dotze per grup, amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants.

Durant el 2017, a la comarca de l’Anoia s’han dut a terme dos grups del Programa Pacient Expert Catalunya®: un grup a l’Equip d’Atenció Primària Piera sobre diabetis mellitus, format per nou pacients, i un grup a l’Equip d’Atenció Primària Santa Coloma de Queralt sobre insuficiència cardíaca, format per dotze pacients.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.