Els centres d’atenció primària i Osona Salut Mental assagen un model pioner per millorar el tractament dels infants amb TDAH

El Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) és el trastorn de conducta més diagnosticat en infants i adolescents. Un problema que es pot cronificar, repercutint en el desenvolupament personal, social i acadèmic de la persona afectada, però també en el conjunt de l’entorn familiar. D’aquí la importància de millorar l’abordatge de la malaltia i de cercar models d’intervenció més efectius i eficaços a curt i llarg termini.

Aquest és l’objectiu del nou model de control dels símptomes de TDAH en infants que es començarà a assajar als centres d’atenció primària (CAP) d’Osona. El model, fruit d’un projecte de recerca d’Osona Salut Mental liderat pel Dr. Daniel Rodrigo Jiménez Aranguren, suposa un important canvi de perspectiva en la intervenció d’aquests casos gràcies, sobretot, a la incorporació dels pares en els processos de decisió. “Volem avaluar si la intervenció que proposem resulta més efectiva que la que habitualment realitzem amb els nens que van a l’Hospital Universitari de Vic i als que diagnostiquem amb TDAH”, explica el Dr. Jiménez.

El projecte va ser reconegut amb el I Premi Dr. Pep Fàbregas, que atorga l’aliança BCN Salut Mental a la millor iniciativa innovadora en el camp de la salut mental comunitària. El premi, que enguany es lliurava per primera vegada, està dotat amb 10.000 euros que s’han de dedicar a finançar el projecte guardonat.

Com funciona?

El projecte posa en pràctica un model d’intervenció, inspirat en les investigacions del psicòleg nord-americà Russell Barkley, en què treballaran conjuntament els pares dels infants diagnosticats amb TDAH, els equips d’infermeria d’Atenció Primària i els especialistes en Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic.

La principal novetat és la participació dels pares en la fase inicial del projecte per recollir les seves expectatives i facilitar que les actuacions s’adaptin a la criança i desenvolupament dels seus fills. D’aquesta manera, es vol millorar la proactivitat dels progenitors i facilitar-los eines que els ajudin a tractar el TDAH a casa.

Durant la implantació del nou model, s’avaluarà si és més efectiu que el que es duu a terme actualment a l’Hospital Universitari de Vic en aspectes diversos com la intensitat dels símptomes que presenta cada nen o nena, el protagonisme dels medicaments, la resolució dels conflictes o la valoració que en fa la família.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.