Els components dels medicaments

El medicament està format per una substància que, un cop a l’organisme, produeix l’efecte farmacològic i anomenem principi actiu. Un medicament pot tenir un sol principi actiu o més d’un. Al principi actiu l’acompanyen un conjunt de substàncies que, no exerceixen cap efecte farmacològic o són inactius, i anomenem excipients.

L’efecte farmacològic del principi actiu s’aconsegueix amb una quantitat (dosi) molt petita. Per poder preparar i prendre de forma adequada el medicament en una forma farmacèutica és necessari utilitzar els excipients. Per tant, a banda de fer possible la fabricació dels medicaments, els excipients també són importants en la seva conservació, en l’alliberació del principi actiu a dins de l’organisme…

En alguns casos, els excipients poden estar relacionats amb l’aparició de problemes en alguns pacients (al·lèrgies, intolerància, etc.). Per aquest motiu els prospectes dels medicaments han d’especificar obligatòriament tots els components que s’utilitzen en la seva preparació. Si un pacient presenta intolerància o al·lèrgia a alguna substància coneguda, ha de consultar el prospecte o al seu professional sanitari de referència (metge, infermera, farmacèutic).

La setmana que ve t’explicarem: Formes farmacèutiques.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.