Els equips d’atenció primària de l’ICS a l’Anoia se centren en la prevenció del tabac entre els infants i joves

Un estudi realitzat per l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Igualada Urbà destaca que gairebé el 40% d’usuaris que el 2021 volien deixar de fumar ho van aconseguir.

Amb motiu de la Setmana sense Fum, del 25 al 31 de maig, els centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a l’Anoia organitzen activitats als centres educatius per a la prevenció del tabac.

Des de l’atenció primària, s’ofereix un acompanyament als pacients que vulguin deixar el tabac i a la ciutadania en general. Per fer la demanda, cal que la persona faci la consulta a través de La Meva Salut (aplicació mòbil o pàgina web) dirigida a Atenció a la Ciutadania i se la derivarà al personal d’infermeria que atén aquestes consultes. Segons detalla la infermera de l’ICS Catalunya Central de l’EAP Igualada Urbà, Carme Oliver: “L’usuari rep el nostre acompanyament durant dos o tres mesos, en funció de la necessitat que tingui. Treballem amb unes guies de pràctica clínica que inclouen els fàrmacs i les contraindicacions, i les apliquem en funció de cada pacient.”

Justament, Oliver publicarà un estudi realitzat als pacients que durant el 2021 van rebre l’acompanyament per deixar de fumar. A l’EAP Igualada Urbà es van atendre 130 pacients, d’una mitjana d’edat de 51 anys. El 36,6% dels pacients van aconseguir deixar l’addicció al tabac, una xifra similar a les dades globals de Catalunya. Un 68,3% d’aquests pacients va necessitar entre 3 i 6 visites per assolir-ho. En global, una de cada tres persones que vol deixar de fumar ho aconsegueix. D’entre els que van recaure, la majoria (un 70’6%) va ser per ansietat. El 75% va necessitar fàrmacs per deixar-ho.

L’estudi, liderat per Carme Oliver, es presentarà al proper Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) del proper 8 i 9 de juny a Barcelona.

Activitats de la Setmana sense Fum a l’Anoia

Del 25 al 31 de maig 2022 té lloc la Setmana sense Fum, amb el lema “Viu sense fumar i comença a sumar”, uns dies que tenen l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o d’abandonar-lo i de poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus de tabac.

A la comarca de l’Anoia, els EAP de l’Institut Català de la Salut organitzen diverses activitats relacionades amb la Setmana sense Fum, sobretot centrades en la prevenció del tabac als centres educatius:

  • PIERA: activitat conjunta amb les escoles Herois del Bruc, Apiària, Creixà i l’Escola Piera. Tots els alumnes de 5è i 6è de primària preparen murals relacionats amb el tabac. L’EAP exposarà els murals al CAP, per mostrar els efectes perjudicials del tabac.
  • VILANOVA DEL CAMÍ: s’inclou la Setmana sense Fum a la taula de dies mundials i es realitza el concurs de dibuixos per a infants de P3 a 6è de primària.
  • SANTA COLOMA DE QUERALT: sessió temàtica a l’Institut amb la referent de Salut i escola (Maria Masmitjà) per fer una activitat amb els i les alumnes (cooxímetre).
  • IGUALADA URBÀ: l’activitat tindrà lloc a l’exterior del CAP, on s’ubicarà una taula amb informació per donar a conèixer l’acompanyament que es fa per deixar de fumar i donar consells/recomanacions.
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.