Hàbits cibersaludables

El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) del Departament de Polítiques Digitals ha posat en marxa la campanya “Practica els hàbits cibersaludables”, amb l’objectiu de generar una nova cultura de seguretat i la confiança a Internet. La voluntat és que la ciutadania incorpori la ciberseguretat en la seva quotidianitat per fer de la xarxa un espai segur, de respecte i de convivència.CartellsGrans_Inicio-300x188

Desenvolupat i executat pel CESICAT, el programa Internet Segura és el programa oficial de la Generalitat per a la sensibilització i conscienciació de la ciutadania sobre seguretat a Internet.

Igual que s’intenta seguir un estil de vida sana, amb una alimentació equilibrada i practicar esport de manera moderada, quan parlem d’Internet també hauríem de tenir uns hàbits cibersaludables.

  1. Dades segures

Les nostres dades personals, tant en el món físic com en el món digital, han d’estar ben custodiades. De la mateixa manera que tanquem el cotxe quan no el fem servir per tal de protegir-lo, les nostres dades personals a Internet han d’estar ben guardades, tancades amb tota seguretat a prova de robatoris i per preservar la nostra intimitat.

2. Reviseu la privacitat

Sovint, quan naveguem per Internet o utilitzem aplicacions que ens hem descarregat als nostres dispositius, no som conscients de la importància de la privacitat. O el que és el mateix: si les nostres dades, si els nostres comentaris, si les nostres publicacions… són visibles per a tothom o només per a una minoria seleccionada

3. Frau digital

La informació és bàsica per no caure en determinats paranys.

El ciberespai és el nou ecosistema en què els delinqüents es mouen. Cada dia circulen milers de milions de bit d’informació per la xarxa. Molta d’aquesta informació és personal: contrasenyes, dades bancàries, geolocalització… I és aquesta informació, i tot allò que se’n deriva, el que pot ser blanc per als ciberatacants. Accés al correu electrònic, a comptes bancaris, a aplicacions diverses, suplantacions d’identitat… són cada vegada més freqüents.

4. Civisme digital

Tal com passa a la vida quotidiana i, diguem-ne real, en l’entorn d’Internet és molt important tenir una actitud de civisme i de respecte cap a la resta de la comunitat.

5. Dispositius al dia

Mantenir els dispositius al dia, és a dir, amb les darreres actualitzacions dels fabricants instal·lades tant al sistema operatiu com programes o aplicacions és garantia, d’una banda, de funcionament òptim, i de l’altra, de seguretat.

No deixeu de practicar, també, bons hàbits cibersalusables.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lleure i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.