La resistència als antibiòtics

Què és la resistència als antibiòtics? 

La resistència als antibiòtics és la capacitat dels microorganismes (els bacteris) de resistir als antibiòtics. Això comporta que algunes malalties infeccioses originades pels bacteris, no responen als antibiòtics disponibles perquè els bacteris s’han fet resistents.

Els antibiòtics són medicaments essencials per a la salut humana i animal. Són fàrmacs que ens ajuden a tractar una gran varietat de malalties infeccioses ja que, tenen la capacitat d’eliminar-los o d’aturar-ne el seu creixement.  Cal consumir-los correctament ja que s’estima que només s’utilitzen bé en un 50% dels casos. Tant l’ús excessiu com el seu mal ús (per exemple, quan s’utilitzen per tractar malalties infeccioses produïdes per virus) produeixen i acceleren l’aparició de la resistència. 

Per què és una seriosa amenaça per a la salut de tota la població humana i animal? 

Els bacteris són els que es fan resistents als antibiòtics, no les persones o els animals. Com que els bacteris resistents estan presents en les persones, els animals i en el medi ambient i es poden transmetre de persona a persona o entre persones i animals, representa un greu problema de salut a nivell mundial i no només de les persones que consumeixen molt antibiòtic o el consumeixen de forma inadequada.

La resistència als antibiòtics és un fenomen que es produeix de forma natural. Els bacteris desenvolupen aquest mecanisme fent canvis en el seu material genètic (coneguts com mutacions) per tal subsistir al tractament antibiòtic. Ara bé, el mal ús i l’abús d’aquests fàrmacs, ha accelerat el procés d’aparició de resistències.

Les conseqüències de la resistència ja són visibles avui en dia: algunes malalties no es poden tractar perquè els antibiòtics són ineficaços i en d’altres, cal utilitzar antibiòtics reservats com a últim recurs i que són la darrera alternativa que avui en dia tenim disponible.

Quines són les principals causes de la resistència als antibiòtics?

  • L’excés de prescripció d’antibiòtics en malalties infeccioses on no estan indicats (com les produïdes pels virus) o que pateixen persones joves i sanes on la infecció pot remetre fàcilment.
  • Els pacients no acaben o no segueixen correctament el tractament prescrit.
  • Els pacients s’automediquen.
  • L’ús excessiu d’antibiòtics en la producció agropecuària. Els animals, els peixos i els vegetals poden rebre tractament antibiòtic per evitar o minimitzar que pateixin infeccions i morin durant el seu creixement i no es puguin vendre pel consum humà posterior.
  • Hàbits inadequats d’higiene. Les persones podem transmetre a altres persones els bacteris resistents directament o a través del contacte amb superfícies o aliments que manipulem on hi són presents. És important mantenir hàbits correctes d’higiene i de manipulació dels aliments.
  • La propagació en espais on hi ha malalts, per exemple, en els hospitals o en la sala d’espera dels centres d’atenció primària. 

Quines mesures podeu prendre individualment per combatre contra la resistència als antibiòtics?

  • Mantingueu uns bons hàbits higiènics en el vostre entorn, renteu-vos les mans amb freqüència i en la manipulació d’aliments
  • Extremeu la higiene en el contacte amb els malalts.
  • Mantingueu el carnet de vacunacions al dia.
  • Eviteu els riscos de contagi durant les relacions sexuals.
  • Utilitzeu mocadors de paper d’un sol ús.
  • Poseu el colze davant la boca a l’esternudar, mai la ma.
  • Utilitzeu antibiòtics només quan un professional de la salut us els recepti. No oblideu que els antibiòtics no serveixen per tractar un virus, com ara el de la grip o del refredat.
  • No us automediqueu.
  • Quan un receptin un medicament, seguiu sempre les instruccions: respecteu la dosi, l’horari i la durada recomanada. No abandoneu el tractament abans d’hora, tot i que us trobeu millor.
  • No guardeu tractaments antibiòtics sobrants, porteu-los al punt SIGRE de la farmàcia.
  • Consulteu als professionals sanitaris del vostre centre d’atenció primària, metges infermeres, i també als farmacèutics si teniu algun dubte.

Font: ACSA brief, 2013. Riscosemergents. Els antimicrobians. Disponible a: http://acsa.gencat.cat/web/.content/Documents/eines_i_recursos/acsaBrief/201310_brief_acsa_ca.pdf

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medicaments i tractaments i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.