La Unitat de Recerca de l’ICS Catalunya Central participa en un estudi sobre el colesterol de la població d’Osona

L’estudi ha analitzat els nivells de colesterol d’Osona durant 18 anys i en constata una reducció significativa, del 5% en dones i del 8% en homes. Tot i això, les xifres de colesterol continuen sent altes.

Investigadors de la Unitat de Suport a la Recerca Catalunya Central, de la Unitat Docent Multiprofessional d’AFiC Catalunya Central, del grup d’investigació PROSAARU  i investigadors del Laboratori Clínic del Consorci Hospitalari de Vic ha participat en un estudi per analitzar els nivells de colesterol de la població d’Osona.

L’article “Evolución 2001-2018 de los niveles de colesterol sérico en una población de Cataluña (Osona, Barcelona)”, que recull el resultat del treball, ha estat publicat aquest mes de març en “Open Acces” a la revista científica “Atención Primaria Práctica”.

L’estudi presenta l’evolució de la colesterolèmia poblacional al llarg de 18 anys, i  en tres moments diferents (el 2001, el 2006 i el 2018). Constata la reducció significativa del nivell mig de colesterol en els pacients estudiats, tots ells visitats per l’atenció primària i hospitalària de la comarca. La reducció en el cas dels homes és d’un 8% i en el cas de les dones, d’un 5%. Tot i la bona tendència a la baixa, l’estudi alerta que el colesterol continua sent alt, sobretot, en dones de 51 a 80 anys, i en homes, de 41 a 60 anys.

Joan Deniel, metge a Manlleu i Cap de la Unitat Docent de la Gerència Territorial de l’CS a la Catalunya Central, explica que la reducció dels nivells de colesterol en sang s’ha produït per diversos factors, com “la tasca preventiva, sobretot, de l’Atenció Primària, la promoció dels hàbits saludables (dieta pobre en greixos saturats, disminució del consum de sucres refinats, exercici físic, control del pes corporal,…), la prescripció de fàrmacs per al tractament de l’excés de colesterol, entre d’altres”.  Malgrat tot, alerta que el 47% de les persones participants en l’estudi tenien el 2018 un nivell superior al 200 mg/dl.

Les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de mort dels països desenvolupats. El control dels factors de risc, com el colesterol alt, ajuda a prevenir-les.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties, Notícies, Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.