Un grup de professionals residents de Medicina i Infermeria Familiar i Comunitària de l’ICS Catalunya Central a Igualada i Santa Margarida de Montbui s’ha proposat augmentar el nombre de peticions de documents de voluntats anticipades (DVA), un tràmit que es fa de manera gratuïta i que permet les persones deixar constància de com volen que siguin els seus tractaments si un dia no poden decidir per si mateixes. Entre d’altres aspectes, poden indicar-hi les preferències en les cures a rebre, la donació d’òrgans, l’assignació d’un representant en cas de no poder expressar-se, etc.
Els darrers mesos s’han dut a terme diverses xerrades i activitats comunitàries per difondre el DVA entre la població i donar suport en la seva elaboració. Les intervencions d’aquest projecte van dirigides a tota la població major de 18 anys amb plena capacitat de decisió, ja que s’ha detectat que, fins ara, la major part dels DVA els fan persones més grans de 50 anys.
Els propers actes que hi ha previstos són les xerrades informatives següents:
Santa Margarida de Montbui
- Dimecres 19 de febrer de 2020, a les 20 h, a la sala polivalent de la CCC La Vinícola
- Dimecres 26 de febrer, a les 19.30 h, al centre dee serveis del Nucli Antic.
Igualada
- Dimecres 4 de març, de 10 h a 13 h, al punt informatiu Mercat de la Masuca.
- Dimarts 10 de març, a les 11 h, al Casal del Passeig.
- Dilluns 30 de març, a les 19 h, a la Biblioteca Central de Cal Font.
Fins ara ja s’han realitzat altres activitats com són xerrades al Mont-Àgora, a la Setmana de la Gent Gran de Montbui, en grups comunitaris dels CAP, així com se n’ha fet promoció durant la campanya de la grip i en els centres de salut. També s’informa del document a través de cartells situats en diferents llocs, com ara biblioteques municipals, gimnasos, farmàcies, ajuntaments, centres cívics, etc.
Els professionals residents impulsors d’aquest projecte expliquen que un dels principals motius pels quals hi ha persones que estan fent-se aquest document actualment és perquè han viscut alguna experiència personal o familiar que les ha obligat a prendre la decisió de final de vida d’un ésser estimat i, arribat el moment, volen deixar constància de la seva decisió i evitar que algú proper assumeixi aquesta responsabilitat.
L’objectiu de la campanya que s’està duent a terme és que totes les persones majors d’edat tinguin informació sobre el document de voluntats anticipades i sobre el fet que per fer-se’l, al seu CAP de referència, no cal que siguin persones grans o que tinguin cap malaltia.