L’Atenció Primària i a la Comunitat de Catalunya Central dona la benvinguda als higienistes

La Gerència d’Atenció Primària i a la Comunitat de la Catalunya Central ha donat la benvinguda aquest dimarts, 12 de setembre, als i les 22 higienistes que s’han incorporat durant el darrer any als equips d’atenció primària de la Catalunya Central.

La sessió de benvinguda ha anat a càrrec de la gerent, Núria Prat, i tots els membres del comitè de direcció, que han pogut explicar als professionals les tasques que es realitzen des de cada àrea així com respondre els seus dubtes.

Els higienistes dentals s’han integrat a les unitats d’odontologia, que fins ara comptaven amb odontòlegs i tècnics en cures auxiliars d’infermeria, de manera que s’ha ampliat la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.

La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquesta figura, doncs, facilita que l’odontòleg destini més temps a les patologies de més complexitat, desenvolupant al màxim les seves competències.

Els primers beneficiats de l’atenció dels higienistes bucodentals a la primària són els infants de fins a 14 anys, les dones embarassades, la població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social, amb l’objectiu final d’arribar a tota la ciutadania.

Nous rols de l’Atenció Primària

Fisioterapeutes, higienistes, nutricionistes i referents de benestar emocional són nous rols desplegats als equips d’atenció primària de la Catalunya Central. Les seves funcions dins els equips d’atenció primària són complementàries als rols existents amb professionals de medicina, infermeria, suport administratiu i també treballadors socials i llevadores.

Aquest desplegament permet que cada perfil professional pugui desenvolupar la seva feina pensant en el que necessita cada usuari: ja sigui en l’acompanyament al sistema de salut públic, l’assistència i cada cop més la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.