Les 270 persones que han participat en una activitat sobre tabaquisme estalviarien gairebé 340.000 euros cada any si deixessin de fumar

El Grup de Prevenció i Promoció de la Salut (PiPS) del Sistema Integrat de Salut d’Osona ―format per la suma d’entitats proveïdores d’assistència sanitària a la comarca, del qual forma part l’ICS Catalunya Central, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya― ha impulsat la campanya “Pulmons saludables 2018” que, amb activitats en diferents CAP i altres equipaments, ha quantificat la despesa que suposa el tabac per a les persones fumadores a Osona i ha identificat les raons que les impulsarien a deixar de fumar. Hi han participat unes 270 persones i s’ha calculat que l’estalvi econòmic anual de deixar el consum del tabac seria de gairebé 340.000 euros per al global dels participants. Aquesta activitat ha estat proposada per la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central.

Les activitats, emmarcades en la celebració de la Setmana sense Fum, han consistit a demanar a les persones fumadores el nombre de cigarretes diàries que consumien i les raons que les impulsarien a deixar de fumar.  En funció de la resposta, s’ha calculat el cost econòmic anual que suposa el tabac i se’ls ha fet entrega d’un xec simbòlic amb la quantitat d’euros d’estalvi; una xifra que els participants havien de decidir a què dedicarien i que, en la majoria dels casos (un 63 % del total) ha estat a viatjar, seguit de canviar-se el cotxe.

L’activitat s’ha dut a terme en centres d’atenció primària i consultoris de Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Tona, Vic-Nord, Vic-Sud, Vall del Ges i Lluçanès, l’EBA Centelles, consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), Hospital Universitari de Vic, Clínica de Vic, Hospital de Manlleu, Residència “El Nadal” i Universitat de Vic. L’objectiu era arribar a diferents àmbits: atenció primària, hospitalària, sociosanitària i l’àmbit comunitari.

Hi han participat 269 persones que fumen una mitjana d’entre 15 i 20 cigarretes al dia i l’estalvi final que s’ha calculat entre aquest col·lectiu és de 338.978 euros/any. Les  tres raons principals per les quals deixarien de fumar serien, en aquest ordre: salut, diners i fills. També s’han apuntat altres raons, com ara millorar la imatge o evitar l’olor del tabac.

 Amb aquesta activitat, els agents de salut d’Osona han pogut conèixer algunes dades relacionades amb el perfil de la persona fumadora, una informació que pot ser molt vàlida per millorar la intervenció, des del punt de vista de l’abordatge, a les consultes que es fan al voltant del tabaquisme.

L’activitat s’ha aprofitat, també, per lliurar material informatiu sobre els efectes del tabac, recomanacions sobre com deixar-lo, i recursos i centres on es poden adreçar per rebre suport en aquest procés

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.