L’ICS Catalunya Central publica un estudi pioner sobre la retenció de professionals de medicina i d’infermeria en l’entorn rural

Els participants en l’estudi qualitatiu han estat residents d’últim curs de formació a la Unitat Docent de la Catalunya Central. Expressen la seva satisfacció per la formació rebuda i exposen quins factors condicionen la seva decisió a l’hora de quedar-se en un entorn rural.

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària (UDMAFiC) de la Catalunya Central ha publicat un estudi pioner qualitatiu sobre les dificultats de retenir professionals d’atenció primària en l’entorn rural. Els participants han estat residents de medicina i infermeria que cursaven l’últim curs de formació a la Unitat Docent. L’estudi, desenvolupat amb el suport de la Unitat de Recerca i Innovació, ha estat publicat a ScienceDirect i l’autoria de la investigació és de Glòria Tort-Nasarre, Josep Vidal-Alaball, Màrius Fígols Pedrosa, Lorena Vázquez Abanades, Anna Forcada Arcarons i Joan Deniel Rosanas.

La principal conclusió de la recerca és que els residents estan satisfets amb el programa d’especialitat i amb la majoria de les característiques de l’atenció primària, però plantegen un ampli ventall d’incerteses a l’hora de decidir sobre el seu futur professional com, entre d’altres, el fet d’establir-se en un poble sense suport familiar, ja que la majoria procedeixen d’altres indrets.

Els participants valoren positivament formar-se en un entorn rural, amb un aprenentatge individualitzat, amb una relació estreta amb els tutors i amb els pacients, i amb la possibilitat de fer guàrdies hospitalàries que els permeten guanyar seguretat per tractar malalties crítiques a les zones rurals. També expressen la importància de tenir una assignatura durant la formació universitària que posi en valor l’especialitat d’atenció primària i els preocupen les limitacions d’exercir en un centre petit, a l’hora d’accedir a tecnologia avançada.

La Unitat Docent de la Catalunya Central és la tercera més gran

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària és la tercera unitat docent d’atenció familiar i comunitària més gran de Catalunya i fa 13 anys que forma futurs especialistes. Enguany ha ofert 52 places per a nous professionals de l’especialitat familiar i comunitària: 37 de medicina i 15 d’infermeria.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Notícies de recerca i innovació, Notícies docència, Recerca, Unitat docent. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.