Medicaments d’origen humà

Els medicaments biològics són un tipus de medicaments sintetitzats o derivats d’una font biològica (per exemple, algunes hormones com la insulina i l’hormona del creixement o els anticossos per tractar malalties autoimmunitàries). Es caracteritzen per ser proteïnes i, com a tals, la seva estructura és molt complexa. Es tracta de medicaments molt potents dirigits a modificar alteracions molt concretes que causen les malalties.

Aquest tipus de medicaments no s’han de confondre amb els medicaments naturals, medicaments a base de plantes medicinals o complements alimentaris, immunoglobulines, els factors de la coagulació, etc.

Atès que una proteïna (medicament biològic) té una estructura complexa i copiar-la és un procés complicat, és difícil verificar que un medicament biosimilar conté exactament la mateixa substància que el medicament biològic original.

Per saber si dues proteïnes són prou semblants, se’n mesura i se’n compara l’activitat en experiments i en assaigs clínics en pacients. Si es comprova que totes dues produeixen el mateix efecte beneficiós en les persones malaltes i que no hi ha cap diferència en tolerabilitat o seguretat, es consideren medicaments biosimilars.

Per tant, per establir les garanties necessàries, la demostració de similitud és molt exigent i el requeriment de qualitat molt elevat.

Actualment hi ha al mercat disponible a nivell d’atenció primària una insulina biosimilar, per al tractament de la Diabetis mellitus ( Insulina glargina (Abasaglar®)

La setmana que ve t’explicarem: Efecte del sol en l’ús dels medicaments

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.