Amb una vuitantena d’assistents i un ple absolut a la sala, aquest dimarts s’ha fet el Curs d’Actualització en Consum de Drogues en l’Embaràs, a l’edifici El Sucre de Vic, organitzat per l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i el Consell Comarcal d’Osona. Durant tot el matí, diversos experts han parlat del consum de drogues i alcohol durant l’embaràs, aspectes jurídics, impacte en la salut del nadó i desenvolupament neuronal de l’infant.
Un dels punts centrals de la jornada ha estat una taula rodona, centrada en resultats i experiències a la comarca d’Osona, en què s’han posat de manifest dades rellevants com ara que entre el 60 i el 70 % d’embarassades consumidores de substàncies tòxiques tenen nadons amb síndrome d’abstinència, o com que s’han detectat 19 casos de gestants consumidores de tòxics a la comarca entre el 2013 i el 2106.
Alguns dels temes recurrents que s’han tractat són la necessitat de tenir protocols que permetin detectar el consum de forma precoç, ja que així es poden prevenir o minimitzar les conseqüències per al nadó, i l’establiment d’una relació de confiança i empatia amb les mares per poder-les acompanyar durant el procés amb l’objectiu d’aconseguir un consum zero durant tot l’embaràs. En aquest sentit, s’ha destacat l’eficàcia de les entrevistes motivacionals a les embarassades, com a eina per detectar si són consumidores de tòxics i de conscienciar-les sobre els riscos que això comporta.
L’any 2013 es va implantar a Osona un protocol de treball multidisciplinari que implica totes les institucions i professionals que estan en contacte amb dones embarassades o que poden detectar casos de consum, per tal d’establir els mecanismes de derivació cap al servei i tractament més adequat. Dels 19 casos detectats, el 80 % de les dones tenien més de 30 anys, per al 38 % era el seu primer embaràs i 7 dels casos van ser detectats a la sala de parts o a la planta de ginecologia/pediatria, un cop el nadó ja havia nascut.
A la taula rodona hi ha participat Jordi Verdaguer, psicòleg d’adults d’Osona Salut Mental amb responsabilitats clíniques al Centre d’Atenció a les Drogodependències (CADO); Rosa Rosean, llevadora del programa d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i responsable de llevadores al CHV; Carme Pladevall, infermera de la Unitat d’Atenció a la Dona i l’Infant de l’Hospital Universitari de Vic (HUV); i Montse Colom, treballadora social de l’HUV. Prèviament, s’han fet diferents ponències a càrrec de Joan Colom, sub-director general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; l’advocat Ramon Figueras; Òscar Garcia, pediatre de l’Hospital Clínic-Maternitat de Barcelona; i Pere Tàpies, psiquiatre infantil d’Osona Salut Mental, amb responsabilitats al Centre de Salut Mental, Infantil i Juvenil (CSMIJ), l’Hospital de Dia Infantojuvenil i la Unitat de Referència per a Psiquiatria Infantil i Juvenil (URPI).
El Curs s’ha adreçat especialment a professionals de ginecologia i obstetrícia, llevadores i, també, a professionals de treball social, referents de tabaquisme, pediatria i infermeria pediàtrica.