Davant la crisi sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 i la important afectació que té en diversos centres residencials de gent gran, el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut han promogut una intervenció d’alta intensitat assistencial en aquests centres, que és liderada per l’Atenció Primària i Comunitària de la Catalunya Central. En total, a la Catalunya Central es dona servei a una població residencial aproximada de 5.500 persones institucionalitzades: unes 900 a l’Anoia, 3.100 al Bages-Berguedà i unes 1.500 a Osona.
En el cas de l’ICS a la Catalunya Central, s’han destinat equips de residències formats per un professional de medicina i un d’infermeria per donar suport assistencial i fer formació a les residències.
Els professionals d’Atenció Primària i Comunitària tenen, entre d’altres, les funcions següents als centres residencials:
- Atenció assistencial 7 dies les 24 hores.
- Formació als professionals de l’entorn residencial (ús de material, com posar-se els equips de protecció individual, sectorització en zones d’atenció, gestió de residus, control d’infeccions).
- Ajuda en la relació i estocatge d’equips de protecció individual.
- Estudi de contactes i valoració de possibles casos nous per intentar frenar el focus. Es fan frotis a tots els pacients i tests serològics als cuidadors.
- Decisions de reubicació de persones: retorn a domicili, derivació hospitalària o a altres centres residencials.
- Registre de tota l’activitat a la història clínica electrònica (ECAP).
- Recull adient de la informació necessària pel control i seguiment des de l’administració
- Replantejament d’espais per aïllament de pacients simptomàtics: zona “bruta” i “zona neta”
- Relació amb les famílies per mantenir-les informades de la situació actual i facilitar que manifestin les seves voluntats en cas de situació de final de vida.
- Col·laboració en l’assaig clínic Test and Treat de l’estudi de l’Oriol Mitjà a les residències.
- Organització de les higienitzacions.
Una de les accions que realitzen els professionals en aquest moment és la realització de tests entre els residents per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius per evitar la propagació de contagis.
Per evitar al màxim la propagació de la malaltia entre els residents, també s’estan impulsant altres mesures com el retorn al domicili o reubicació de persones residents amb alt grau d’autonomia i que no estiguin afectats pel virus. Els professionals d’atenció primària fan un seguiment adequat a les necessitats de la persona i de la seva família.
D’altra banda, per als centres amb alta afectació de coronavirus en els quals es realitzi una protecció total, integral i intensiva, des de l’atenció primària se’n fa el seguiment proactiu per mantenir una coordinació constant i es dona el suport sanitari necessari, una atenció garantida 24 hores 7 dies a la setmana. Es fa un seguiment clínic adequat en totes les fases de la malaltia, control de les patologies cròniques i atenció pal·liativa, quan és necessari.
Els professionals d’atenció primària i comunitària també formen i donen suport als equips residencials quant a l’ús dels equips de protecció individual, definició de circuits clars a tot el personal de les residències (gerocultores, personal sanitari, auxiliars, neteja, manteniment, etc.) i protocols per garantir-ne un ús correcte, higiene de mans a identificar per part de tot el personal de cura i atenció social de l’àmbit residencial, etc.