Amb l’estrena del 6è curs del grau de Medicina s’incrementa la presència de professionals d’atenció primària de l’ICS a les aules de la UVic-UCC.
El cap de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central, Josep Vidal, ha assumit la coordinació de l’assignatura de medicina familiar que és clau en l’últim curs. A la foto, Vidal amb la metgessa Anna Ruiz.
El cap de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central, Josep Vidal, és el coordinador de l’assignatura de Medicina Familiar de 6è curs del grau de Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, que s’ha posat en marxa aquest any. Vidal, que ja donava classes en aquesta Universitat, ha assumit ara la coordinació de l’assignatura Integració. Abordatge Biològic, Psicologia, Social i Cultural, que s’imparteix l’últim curs.
La Facultat de Medicina ha incorporat a la seva plantilla docents especialistes en medicina familiar i pediatres que treballen a l’atenció primària, amb l’objectiu d’oferir a l’alumnat coneixements i habilitats d’un professional de la medicina generalista. A més de Vidal, altres professionals d’atenció primària de l’ICS a la Catalunya Central són actualment professors de la Facultat de Medicina, com Xavier Costa, Anna Ruiz, Miquel Quesada, Joan Cartanyà i Sílvia Burgaya. També hi ha una llarga llista de personal de l’ICS, tant de medicina familiar com de pediatria, que són col·laboradors docents i un grup de col·laboradors de pràctiques format per Laia Cabanas, Cristina Muñoz, Joan Armengol, Àngels Casaldàliga, Carme Olleta, Alba Cuberas i Anna Escalé.
Despertar interès per l’especialitat de medicina familiar i comunitària
Segons Vidal, “per al sistema sanitari és vital tenir una atenció primària forta i, per això, cal que els i les futures professionals la coneguin bé, tant si decideixen que sigui la seva especialitat futura com si no. També és molt important que els diferents proveïdors d’atenció primària del territori, encapçalats per l’Institut Català de la Salut, hagin apostat de manera decidida per donar facilitats als seus professionals perquè puguin fer classes a la Facultat i acollir estudiants en pràctiques”. La presència de professionals de l’ICS a la Facultat de Medicina també ha d’ajudar a despertar l’interès per l’especialitat de medicina familiar i comunitària, que és l’única que ofereix, des d’una mirada humanística, una atenció integral al pacient al llarg de tota la seva vida.