La publicació científica britànica, BioMed Central, ha publicat un article de l’ICS a la Catalunya Central sobre la vacunació contra la grip en l’època de pandèmia per part de la població de risc.
La recerca està realitzada per la cap de l’Àrea de Farmàcia, Anna Bonet, i les infermeres Raquel Muñoz-Miralles, del CAP Plaça Catalunya (SAP Bages-Berguedà-Solsonès); Carla Gonzalez-Claramunt, del CAP Vilanova del Camí (SAP Anoia), i Ana M Rufas, del CAP Manlleu (SAP Osona).
L’estudi analitza si la pandèmia COVID-19 va afavor o no la intenció de vacunar-se contra la grip i, per tant, saber si la COVID-19 podia fer augmentar el nombre de persones predisposades a vacunar-se en la campanya anual del grip (hivern 2020-21).
En general, només un 50% de les persones que s’haurien de vacunar contra la grip ho acostumen a fer i l’estudi pretenia conèixer si aquesta tendència era diferent arran de la COVID-19.
També pretenia avaluar la percepció del risc de contraure grip estacional durant la pandèmia SARS-CoV-2, i si els factors contextuals relacionats amb l’augment de les mesures de protecció higiènica i física aplicades durant la pandèmia influeixen en la intenció de vacunar-se contra la grip.
Entre la gent entrevistada, el 43,3% pretenia vacunar-se contra la grip durant la temporada de grip 2020-2021, el 40,8% no tenia intenció de vacunar-se i el 15,9% no estava segur o no va expressar la seva opinió. La intenció de vacunar-se contra la grip s’associa a tenir persones depenents al càrrec, a la percepció de l’individu sobre el risc d’estar infectat amb grip i al risc percebut de transmissió a dependents. També s’associa amb l’edat, tant si l’individu havia rebut la vacuna antigripal la temporada anterior com qualsevol altra temporada anterior. Els millors predictors de la intenció de vacunar són la percepció de l’individu sobre el risc de contraure la grip i si l’individu s’havia vacunat la temporada anterior.