“L’autopercepció i l’acceptació d’un mateix estan relacionats amb conductes de control de pes poc saludables en adolescents catalans: un estudi transversal”. Aquest és el títol de l’estudi en què ha col·laborat Glòria Tort-Nasarre, infermera del Servei d’Atenció Primària Anoia, al costat d’altres investigadors. L’estudi ha estat publicat a l’MDPI i es pot consultar sencer aquí.
L’adolescència s’associa amb una vulnerabilitat més elevada, que pot provocar una alta insatisfacció, la pràctica de conductes poc saludables de control de pes (UWCB) i, alguns cops, l’aparició de trastorns mentals relacionats amb la imatge del cos.
Aquests factors estan molt relacionats amb el context social, per la qual cosa és important contextualitzar-los en estudis locals o regionals. Per avaluar la relació entre la imatge corporal i la presència d’UWCB es va realitzar un estudi transversal entre 2.496 adolescents escolaritzats a Lleida entre el 2017 i el 2019. Es van avaluar les seves imatges desitjades i es van comparar amb la imatge real, per tal d’obtenir la distorció i la insatisfacció corporal i relacionar-les amb les UWCB.
Els adolescents estudiats es van percebre a ells mateixos més prims del que són realment, sense diferències entre dones i homes. Tot i així, es van trobar diferències pel que fa a la insatisfacció corporal: les noies desitjaven ser més primes, mentre que els nois desitjaven tenir una imatge corporal més corpulenta. A més, un de cada deu joves va confirmar tenir UWCB, amb més prevalença entre les noies. UWCB es va relacionar amb el desig de ser més prim i la imatge distorsionada del seu cos.
És imprescindible treballar la percepció i l’acceptació d’un mateix des de la primera adolescència des d’una perspectiva interdisciplinària a nivell educatiu, social i de salut per promoure la salut en l’adolescència.