Què són les interaccions medicamentoses?

Una interacció entre medicaments es produeix quan un dels fàrmacs afecta l’acció d’un altre, ja sigui augmentant o disminuint la seva acció.

Quan el que es provoca és una disminució de l’acció d’un altre fàrmac, les conseqüències són que l’acció que produirà serà menor a l’habitual i per tant no obtindrem els efectes que necessitem per tractar aquella afecció o malaltia. Hi haurà una falta d’efectivitat.

En canvi, quan s’augmenta l’acció, el resultat pot provocar més fàcilment l’aparició d’efectes adversos, ja que semblarà que estiguéssim prenent una dosi més alta de l’habitual.

Per evitar les interaccions és imprescindible que en el moment d’afegir nou fàrmacs al nostre tractament el professional sanitari revisi que no existeix cap incompatibilitat amb els medicaments que ja estem prenent. Per una altra banda també és molt important que si prenem altres fàrmacs no iniciem tractaments pel nostre compte (no automedicar-se) o modifiquem/retirem algun tractament que ja preníem, ja que pot provocar un desajustament i produir reaccions no desitjades.

És convenient que quan haguem d’iniciar un nou fàrmac, sigui amb el consell i indicació d’un professional sanitari que pugui revisar que no es produiran interaccions entre els medicaments.

La setmana que ve t’explicarem: És segur comprar medicaments per internet?

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.