Una seixantena de professionals comparteixen experiències clíniques en la 3a Jornada Dermatològica de l’Anoia

La 3a Jornada Dermatològica de l’Anoia, celebrada aquest dissabte 22 d’octubre a l’Hospital Universitari d’Igualada, va reunir una seixantena de professionals de la salut per compartir casos clínics, experiències i coneixements sobre patologia dermatològica. Es tracta d’una trobada anual, adreçada tant a personal mèdic com d’infermeria i residents en formació, que té l’objectiu d’intensificar la coordinació entre Assistència Primària i Hospitalària per tal de millorar l’atenció dels pacients.

Enguany, per primera vegada, la jornada ha comptat amb un hospital convidat, l’Hospital Mútua de Terrassa, amb la presència de la cap del Servei de Dermatologia, Francesca Corella. L’assistència a la jornada els ha permès conèixer de primera mà el projecte de coordinació entre Atenció Primària i Hospitalària i com es materialitza aquest treball en equip. 

Les ponències van començar a les 9:00 h amb la intervenció de la dermatòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona, Andrea Combalia Escudero, que va participar per primera vegada a la jornada amb una classe magistral sobre actualització en alopècia per a Medicina de Família. També com a ponent convidat, el dermatòleg de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Ribera Pibernat, que va parlar sobre lesions dermatològiques de les mucoses orals d’interès per a l’Atenció Primària. Per la seva banda, les infermeres de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, Fina Bové i M. Rosa Piqué, van oferir una ponència sobre el rol de la infermera de pràctica avançada (IPA) en tractaments biològics.

Casos clínics premiats

Al llarg del matí els professionals van presentar també diversos casos clínics resolts des d’Atenció Primària, que hagin requerit, o no, la col·laboració del seu referent d’atenció especialitzada. En total, es van rebre 35 casos clínics, dels quals se’n van escollir 8 per a la seva presentació oral a la 3a Jornada Dermatològica de l’Anoia. L’exposició d’aquests casos clínics es va fer en dues taules rodones, moderades per les dermatòlogues de l’Hospital Universitari d’Igualada, Dra. Anna Castany Pich i Dra. Carola Baliu Piqué, respectivament.

Entre els casos exposats, es va fer entrega dels premis als tres millors casos, escollits pel comitè científic, integrat per dermatòlegs. Els tres casos reconeguts van ser: primer premi pel cas “Crosta làctia als 58 anys?” de M. Belén Vilanova Fillat, Carmina Bascompte Jorba, Noèlia Villa Garcia (CAP Igualada Nord – Consorci Sanitari de l’Anoia); segon premi pel treball “Doctora, em piquen les cames” de Gemma Sanz Cusó, Maria Eugènia Adzet Riba, María Dolores Lopez Gosp (Institut Català de la Salut Catalunya Central) i tercer premi pel cas “Doctora, tinc al·lèrgia a caminar” de Núria Alberich Veciana, Ana M. Font Bosque i M. Dolores López Gosp (Institut Català de la Salut Catalunya Central). L’equip reconegut amb el primer premi s’ha endut un dermatoscopi de darrera generació, el premi per al segon classificat ha estat un adaptador per fer fotografia dermatoscòpica amb el mòbil i, el tercer premi, és una subscripció de dos anys a la revista Piel.

La coordinadora de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital igualadí, Marta Cucurell, valora la celebració de la 3a Jornada Dermatològica molt positivament i apunta que “en només    tres edicions aquesta jornada ha assolit un èxit aclaparador tant pel que fa a l’assistència i el grau d’excel·lència dels seus ponents convidats, com dels casos presentats”. Per la seva banda, la directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) Anoia, la Dra. Carme Riera, també destaca el fet  que la jornada ja s’hagi consolidat perquè avala la feina feta pel Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia i afegeix que “cal reconèixer la feina dels referents dels Equips d’Atenció Primària (EAP) per l’alta participació i la qualitat dels casos presentats, i el reconeixement i agraïment a la Fina Bové, que ha conegut i valorat l’atenció primària”.  Pilar Gonzàlez, metgessa de família i referent de dermatologia del CAP de Santa Margarida de Montbui de l’Institut Català de la Salut Catalunya Central, ha elogiat  “les magnífiques presentacions de casos clínics que van ser  exposats durant les jornades pels metges adjunts i residents de medicina de família, tots ells diagnosticats i resolts a l’Atenció Primària. Amb aquestes presentacions de tan alta qualitat es va posar de manifest el paper tan important i resolutiu que té l’Atenció primària en l’abordatge de la patologia dermatològica fruit d’aquests esforç comú de comunicació Primària-Dermatologia”.

Homenatge a la infermeria Fina Bové

En finalitzar aquesta edició es va fer un homenatge a la infermera Fina Bové, promotora i organitzadora de la jornada des del seu inici, que es jubila pròximament. En aquest sentit, Cucurell ha volgut mostrar “l’agraïment a la Fina Bové, com a ànima d’aquesta jornada i el seu paper indispensable durant tots aquests anys” i ha afegit que “ara deixem pas a les noves generacions i a les seves exitoses propostes de futur per conduir durant molts anys la Jornada Dermatològica de l’Anoia”.

La 3a Jornada Dermatològica de l’Anoia és una iniciativa de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari d’Igualada, amb el suport del Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia. L’organització ha estat a càrrec de les infermeres de la Unitat de Dermatologia de l’hospital igualadí, Fina Bové i M. Rosa Piqué; i les doctores Carola Baliu, dermatòloga de l’Hospital Universitari d’Igualada i Pilar Gonzàlez, metgessa de família i referent de dermatologia del CAP de Santa Margarida de Montbui de l’IICS Catalunya Central.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.