A l’estiu…penseu en la grip? Doncs nosaltres sí!

Tatiana Conde, infermera de pediatria de l’EAP Plaça Catalunya | Manresa, ens fa una reflexió sobre la importància de la vacunació de la grip a través dels resultats de l’any 2017.

Els professionals de l’ICS a la Catalunya Central aprofitem aquest dies per fer balanç de la campanya de vacunació de la grip de l’any passat.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de malalties (ECDC), en el seu informe de l’any 2015 van establir com objectiu assolir la vacunació del 75 % de la població dels estats membres de la Unió Europea.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) també. En el seu últim informe continua recomanant la vacunació gripal a:

  • Persones majors 60 anys
  • Persones amb malalties cròniques
  • Persones que viuen a residències
  • Treballadors sanitaris
  • Embarassades i nens amb malalties cròniques

 

Així doncs…Fem balanç… Què va passar a la Catalunya Central?

La cobertura vacunal va ser del 39,21% a la Catalunya Central. Molt lluny del 75 % que recomana l’OMS i l’ECDC.

 

 

 

 

 

 

 

Què va passar amb la grip?

Les dades obtingudes de les hospitalitzacions de la grip l’any 2017, segons l’informe del Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya, PIRIDAC, mostren que el 68,8% dels casos greus de grip que van haver de ser hospitalitzats eren pacients no vacunats.

Desprès d’aquest balanç toca la reflexió…

La grip és un assumpte de tots, i la vacunació és una de les millors eines que tenim els professionals per combatre-la.

Els equips d’atenció primària hem consensuat eines perquè tots els estaments professionals -de medicina, d’infermeria, i de gestió i serveis- s’impliquin per aconseguir la millora de la cobertura vacunal de la nostra població.

A l’estiu pensem en la grip. Fem prevenció!

El mes d’octubre començarà la campanya de vacunació.

Per a més informació, demaneu hora pel vostre professional de medicina o d’infermeria.

Fonts:

  • http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/vaccination/seasonal-vaccination-policies-and-coverage-in-the-european-region
  • http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/professionals/temes_de_salut/vigilancia_epidemiologica/documents/arxius/spfi.pdf
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Malalties i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.