A ple estiu

Imatge publicació compartidaL’EAP Santa Eugènia de Berga ens dona alguns consells per gaudir d’un estiu amb prevenció.

Els dies són més llargs, fa dies que tenim guardats els jerseis i ens hem posat màniga curta…. la calor ja ha arribat, l’estiu és aquí!

Cartell amb un sol i una mascareta

Aprofitant els dies llargs podem fer una pausa al migdia, hem d’evitar sortir a les hores centrals del dia, sobretot les persones grans i els nadons o persones una mica delicades, també, si volem fer algun tipus d’esport o activitat intensa. Si heu de sortir igualment, poseu-vos crema solar alta, utilitzeu gorra o barret, roba lleugera de colors clars i caminar per l’ombra, cal que porteu aigua i que en begueu sovint. Si viatgeu en cotxe, eviteu fer-ho les hores de més calor i mai no hi deixeu persones ni animals. Recordeu, no us deixeu la mascareta.

A casa, tanqueu les persianes i les finestres allà on toca el sol, obriu-les durant la nit i estigueu-vos a les zones més fresques de la casa, si podeu, utilitzeu algun tipus de climatitzador per refrescar-vos, sinó sempre podeu passar les hores de més calor en algun local climatitzat (biblioteca, centre comercial, cinema…).

Eviteu menjars molt calents i begudes alcohòliques.

L’estiu ens fa gaudir de dies de piscina i platja, cal començar a ensenyar als nostres fills les mesures d’hàbits saludables davant del sol que es conservaran a l’edat adulta, la protecció ha de ser molt estricte, doncs la radiació solar penetra més a la pell, evitem doncs les hores de més sol, els raigs ultra violetes són més forts entre les 12 i les 5 de la tarda, i busquem ombres i llocs frescos perquè puguin jugar. D’aquesta manera evitarem els efectes perjudicials del sol.

Les altes temperatures ens provoquen una pèrdua de líquids i sals minerals necessaris per l’organisme i això ens pot provocar deshidratació i esgotament i si la situació es manté pot arribar a ser una situació greu provocant un cop de calor.

Cal que seguim aquestes recomanacions per la nostra seguretat i per la dels altres, així que si coneixeu algú malalt o gran que visqui sol aneu a visitar-lo sovint i doneu-li a conèixer aquestes mesures.

Els professionals de la salut del vostre centre d’atenció primària us volem desitjar un bon i saludable estiu!

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lleure i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.