Adherència: eines d’ajuda

En el procés de millora de l’adherència el model de presa de decisions compartides és un recurs molt útil ja que la persona es troba implicada en la presa de decisions sobre el seu tractament, i és més probable que segueixi el pla acordat, per exemple, prenent la medicació prescrita de forma adequada. Els estudis d’investigació també han trobat que les persones que prenen part en les decisions tenen millors resultats de salut que les que no ho fan.

S’aconsella que el pacient participi activament sobre el seu estat de salut i per això cal que sol·liciti informació sobre la seva malaltia, les alternatives terapèutiques, i pugui conjuntament amb el professional decidir el tractament. Existeixen diverses eines a nivell mundial que ajuden a la presa de decisions compartides, només cal demanar-ho al professional sanitari.

Amb aquest model s’aconsegueix millorar la capacitat d’autocura i autonomia però a vegades calen també altres estratègies per millorar l’adherència, alguns exemples:

– sistema SPD que ofereixen les oficines de farmàcia, i que consisteix en la preparació setmanal de la medicació en blísters individuals, és molt útil en pacients polimedicats sense gaire suport familiar, com a limitació és que no es poden incloure els medicaments en format xeringues, solucions, pomades, col·liris, inhaladors.

– APP, com per exemple ExpertSalud. És una aplicació mòbil que consisteix en introduir tota la medicació del pacient i si es desitja s’activa un sistema d’alarma cada cop que cal prendre un fàrmac.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.