El consumisme en festes nadalenques: reflexions i consells

Mireia Hernández Ribera, metgessa de família de l’EAP Plaça Catalunya | Manresa ens dona alguns consells per tenir en compte durant aquestes festes.

Estem a punt d’entrar en dates festives. Per alguns la millor època de l’any, per altres la més trista, tot dependrà de les nostres circumstàncies i realitat personal.

Nadal, època de tradicions, de retrobaments, d’amor i de pau. Inicialment va sorgir per celebrar el naixement de Jesús, el 25 de desembre, és a dir, com a tradició religiosa. Actualment, una part d’aquesta essència s’ha perdut i ens trobem davant d’una època de consumisme.

Consumim recursos amb regals, roba nova, excés de menjar, decoració, loteria… Sovint sense parar-nos a reflexionar si ho fem d’una manera saludable, si ens deixem portar per la publicitat, l’entorn o podem fer-ho millor. Anem per parts:

Com afecta els nens?

Ja fa un temps que es parla de la síndrome del nen hiperregalat, que es caracteritza per generar infants sobreestimulats, egoistes i amb un nivell alt de frustració. Un excés de regals que fa que no valorin el que reben, generant una pèrdua d’il·lusió.

Què podem fer?

Posar en pràctica la regla dels quatre regals: regalar alguna cosa que es pugui posar (roba, sabates…), alguna cosa per llegir, alguna cosa que realment necessiti i finalment alguna cosa que desitgi. També podem regalar alguna experiència en família (una sortida especial, una activitat per l’infant…).

I en el cas dels adults?

Podem comprar amb antelació, marcar-nos un pressupost, fer un ús responsable de les targetes de crèdit, comprar de manera reflexiva i crítica (qualitat enfront quantitat), evitar els que utilitzen els animals com a negoci, utilitzar bosses i papers reciclables o reutilitzables…

En la decoració de casa podem provar de fer objectes amb material reciclat i no agafar molsa.

Sovint Internet està plena de bones idees per fer-ho nosaltres mateixos amb pocs diners i d’una manera responsable!

 

I què fem amb els àpats Nadalencs?

Durant els dies de celebracions no us atabaleu i gaudiu, però preneu consciència del que mengeu i del que beveu i en quina quantitat ho feu.

  1. Compreu i decidiu els àpats amb antelació per evitar l’excés de menjar i els preus més cars.
  2. Aperitius: combineu opcions més greixoses (com ara canapès, patés, formatges, embotits…) amb altres aliments a la planxa, vapor o bullits (musclos, cloïsses, verdures, cremes…).
  3. Ajusteu les racions en quantitat al plat i evitar repetir.
  4. No oblideu-vos del peix i de les verdures.
  5. No intenteu compensar un menjar fort saltant-se un altre àpat.
  6. Eviteu o reduïu el consum d’alcohol. Sobretot beveu aigua (1,5 – 2 litres al dia).
  7. Compte amb les postres! Porten moltes calories que difícilment podrem cremar. Intenteu consumir racions petites o fer sorbets, fruita natural o postres més lleugeres o casolanes. Feu infusions i eviteu els licors.
  8. Feu activitat física, encara que us faci mandra o faci fred. Almenys proveu de caminar 30 minuts.

I com a últim consell o reflexió: intenteu no oblidar que el més important és allò que no es pot comprar.

Enllaços d’interès: https://criatures.ara.cat/infancia/sindrome-del-nen-hiperregalat_0_2141786015.html

Fonts: Pixabay

 

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lleure, Sin categoría i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.