Cal una estatina?

Les malalties del cor i la circulació es poden prevenir controlant alguns factors de risc com, per exemple, el colesterol, la tensió arterial, el tabaquisme o la diabetis si se’n té. El colesterol és un greix normal del cos humà i a vegades augmenta, ja sigui per menjar massa greixos o per antecedents familiars. La reducció dels factors de risc disminuirà les probabilitats de patir un infart o alguna altra malaltia cardiovascular.

També és important evitar l’obesitat i l’excés de pes i cal seguir un estil de vida saludable, seguint una dieta equilibrada, exercici físic de manera regular adaptat segons les necessitats individuals i evitar el consum de tabac.

Tot i així, és possible que algunes vegades sigui necessari prendre medicaments. En aquests casos, el metge o infermer calcularà el risc de patir alguna malaltia cardiovascular i tindrà en compte els següents factors: els nivells de colesterol total (colesterol tipus HDL (bo) o LDL (dolent)), l’edat, el sexe, el consum de tabac, tenir diabetis i la pressió arterial.

El metge decidirà en funció de tots aquests factors si és necessari prendre medicaments a més de seguir un estil de vida saludable. En el cas que el seu risc sigui baix, no caldrà prendre medicació. En el cas que es consideri prendre medicaments, les estatines són els medicaments apropiats per reduir el colesterol.

A Catalunya, el càlcul del risc de patir alguna malaltia cardiovascular està establert fins als 74 anys i el benefici de les estatines en els estudis en prevenció primària (quan encara no s’ha produït malaltia cardiovascular) en pacients amb risc alt s’ha demostrat en adults joves. No coneixem l’eficàcia més enllà dels 80 anys, per tant, és possible que l’equip mèdic proposi retirar el tractament amb l’estatina que fa temps que pren segons quina sigui la situació clínica per evitar reaccions adverses al medicament i simplificar el pla terapèutic.

En el cas de ser un pacient jove que pren una estatina també pot ser que l’equip de professionals sanitaris decideixi revisar si és necessari o no el tractament amb l’estatina segons el càlcul del risc i tenint en compte si al llarg del temps s’ ha modificat algun factor de risc, com per exemple, deixar de fumar, fet que faria disminuir el risc cardiovascular.

En qualsevol cas, no s’ha de deixar mai de prendre un medicament i no s’ha de prendre cap medicament sense consultar-ho abans amb el metge, farmacèutic o infermer.

La setmana que ve t’explicarem: Ús adequat dels hipnòtics.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.