Cantero i Farrés comparteixen la importància del treball en equip en la primera sessió de la commemoració dels 2 anys de la pandèmia a nivell català

L’ICS fa balanç dels dos anys de pandèmia amb un cicle de xerrades en clau de futur sobre les lliçons apreses a l’atenció primària i al sistema hospitalari

El metge de família d’Igualada, Xavier Cantero, i la metgessa d’Artés, Maria Rosa Farrés, comparteixen la seva experiència en la primera sessió de xerrades organitzades per l’ICS.

El metge de família de l’Equip d’Atenció Primària Igualada Urbà, Xavier Cantero, ha obert el cicle de xerrades organitzat per l’Institut Català de la Salut a nivell català amb la seva experiència “Igualada, on tot comença”. Cantero ha explicat com va viure el tancament de la capital anoienca i com va ser treballar des de primera línia dins l’hospital de campanya, “la carpa”, un dels moments més icònics de la pandèmia.

“Veure el patiment i esgotament dels companys dels serveis hospitalaris ens va fer replantejar moltes coses. Havíem de fer quelcom per poder-los donar un cop de mà”, ha compartit el metge igualadí, que també ha recordat que “tots els telèfons van començar a sonar i informaven que es faria un confinament perimetral de la Conca d’Òdena. Una experiència que encara em fa posar la pell de gallina”.

Per la seva banda, la metgessa de família de l’equip de Primària d’Artés, Maria Rosa Farrés, ha intervingut per parlar de “L’atenció primària, exemple de flexibilitat i resiliència”. Farrés ha destacat com l’atenció primària ha estat capaç d’adaptar-se i de donar resposta a les necessitats que anaven sorgint durant la pandèmia. En aquest sentit, ha explicat dues de les accions que van portar a terme per atendre als usuaris de l’àrea bàsica d’Artés. Una d’elles va consistir en “anar a vacunar a les masies més aïllades del territori. Es van organitzar vacunacions en algunes cases i es van convidar als veïns de la zona a que s’hi acostessin”. D’aquesta manera s’arribava a població gran amb dificultat de mobilitat. Una altra acció va ser organitzar una vacunació al pàrquing del costat del CAP des d’on es podia vacunar sense haver de baixar del cotxe. El que ha après Farrés amb la pandèmia és que “el treball en equip és fonamental i que amb una bona organització i planificació el treball és de més qualitat”.

Durant la sessió, han intervingut professionals de tot el territori català que també han compartit les seves experiències durant l’inici de la pandèmia.

Un cicle en motiu dels dos anys de la pandèmia

El cicle de xerrades té l’objectiu d’oferir un espai de reflexió en clau de futur a partir d’un recull d’experiències en primera persona i des de la primera línia, sorgides arran de les exigències de la gestió de la pandèmia. El coronavirus ha estat un repte inèdit per a tot el sistema sanitari però en especial ha posat a prova la capacitat resolutiva de l’atenció primària, que ha dut el pes de la pandèmia. Per aquest motiu, se li dona una especial visibilitat en aquestes xerrades.

Les tres properes sessions seran el 23 de febrer i el 2 i 9 de març i tractaran, tal i com ho ha fet la primera sessió d’aquest 16 de febrer, d’experiències com la gestió de la COVID-19 a les presons, l’arribada de les vacunes, la recuperació del diagnòstic i la clínica del període entre onades o l’estratègia dels cribratges poblacionals. El cicle finalitzarà amb una sessió monogràfica dels projectes amb visió de futur per implementar en aquesta nova fase de normalitat.

Les trobades seran de les 13.45 h a les 15.15 h en format telemàtic, per a totes i tots els professionals sanitaris i la ciutadania. També hi podran assistir periodistes i mitjans presencialment prèvia acreditació, a la Biblioteca del Centre Corporatiu de l’ICS (amb aforament limitat). Quan acabin les ponències els periodistes que ho desitgin tindran l’oportunitat de parlar amb els professionals sobre les experiències compartides.

Les sessions quedaran enregistrades a la pàgina web de l’ICS (http://ics.gencat.cat/ca/lics/ics-memoria-covid/) , així com al canal de Youtube. A més, cada sessió es complementarà amb un podcast on es ressaltaran els millors moments de cada conferència.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, coronavirus, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.