En marxa un estudi pioner a Catalunya per reduir el dolor i l’ansietat que genera la vacunació infantil amb unes ulleres de realitat virtual

La Unitat de Recerca de l’ICS a la Catalunya Central lidera la prova pilot, que s’implementa a l’Àrea Bàsica Sanitària de Súria (Bages).

L’estudi investiga si les ulleres de realitat virtual poden reduir el dolor i l’ansietat que senten els infants a l’hora d’anar-se a vacunar.

Des d’aquest gener, la Unitat de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central impulsa una prova pilot a l’Àrea Bàsica Sanitària de Súria per reduir el dolor i l’ansietat que suposa per als infants el fet de vacunar-se. L’estudi, pioner en aquesta matèria dins de l’atenció primària a tot el país, investiga si posant unes ulleres de realitat virtual als infants es minimitza el dolor que senten durant la punxada.

L’estudi es dirigeix a nens de 3 i 6 anys i tindrà un any de durada. Als infants que hi participin se’ls ofereix posar-se unes ulleres de realitat virtual a través de les quals veuen una història de dibuixos animats, adaptat a la seva edat. Mentre estan immersos en la proposta audiovisual, el professional d’infermeria de l’ICS els administra la vacuna que els pertoca per edat. Mercedes de la Cruz, coordinadora de la prova pilot, explica que durant l’experiència “els infants coneixen l’avatar virtual Leia i un ós panda que pateix un accident en una cova però és rescatat gràcies als poders màgics de la Leia. El vídeo dura 2 minuts i mig i se sincronitza amb el moment de la vacuna. El contingut està dissenyat per tranquil·litzar i relaxar el pacient, aportant-li emocions positives”.

Durant la prova pilot, els professionals valoren la satisfacció i el dolor de cada infant sotmès a l’estudi, un factor rellevant perquè, a posteriori, servirà per extreure conclusions per part de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central i, en cas de ser satisfactori, aquesta eina es podrà exportar a altres àrees bàsiques de salut.

Com funciona la prova pilot

És el primer estudi que es fa sobre aquest tema dins d’Atenció Primària de tot Catalunya. Es dirigeix a 300 infants de 3 i 6 anys de l’ABS de Súria i durarà un any. L’àrea de Recerca de l’ICS ha treballat de forma coordinada amb l’empresa VRPharma, que ha desenvolupat el programa de realitat virtual.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Notícies recerca, Vacunes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.