La Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central presenta els seus 16 centres docents als futurs residents

El 18 de març tindrà lloc la Jornada de Portes Obertes al CAP Bages de Manresa, i també es podrà seguir en línia.

S’ofereixen 37 places de medicina i 15 d’infermeria, les mateixes que l’any passat, distribuïdes en 16 centres docents de l’ICS a les comarques del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i l’Anoia.

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) Catalunya Central, de l’Institut Català de la Salut (ICS), ha engegat una campanya per presentar els seus 16 centres docents als futurs residents de medicina i infermeria que optin per l’especialitat familiar i comunitària. Es tracta d’una campanya audiovisual que busca posar en valor les especificitats del territori i despertar l’interès dels futurs professionals per realitzar la residència als centres d’atenció primària del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i l’Anoia, que estan acreditats com a centres docents.

Laura Camps, metgessa i cap d’estudis de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Catalunya Central, en destaca la “ubicació i característiques privilegiades” per formar especialistes en medicina i infermeria familiar i comunitària: “La dualitat de formació urbana i rural que oferim permet al resident conèixer i atendre patologies molt diverses amb enfocaments i recursos diferents, així com guanyar molta autonomia i un alt nivell de resolució. Aquesta visió transversal de l’atenció primària que podem oferir ajuda a formar professionals polivalents i amb una visió holística dels pacients, aspectes clau en la nostra especialitat”, assegura.

Enguany s’ofereixen 52 places per a nous professionals de l’especialitat familiar i comunitària, les mateixes que l’any passat: 37 de medicina (MIR) i 15 d’infermeria (IIR). Els  MIR fan quatre anys de residència, i en el cas dels IIR són dos anys de formació en l’especialitat. Hauran d’escollir entre els 16 centres docents que hi ha a la Catalunya Central: al Bages n’hi ha sis, quatre a Manresa (CAP Bages, CAP Sagrada Família, CAP Barri Antic i CAP Les Bases), un a Súria (CAP Goretti Badia) i l’altre a Artés (CAP Dr. Agustí Garriga); al Berguedà estan acreditats el CAP de Berga i els de Baix Berguedà (CAP Puig-Reig i Gironella); a Osona, l’Institut Català de la Salut té acreditats per a la docència el CAP Osona (a Vic), el CAP Manlleu, el CAP Sant Hipòlit de Voltregà i el CAP Santa Eugènia de Berga; i, en el cas de l’Anoia, també es formen residents MIR i IIR als dos CAP d’Igualada (CAP Anoia i CAP Igualada Nord), al CAP Santa Margarida de Montbui i al CAP Vilanova del Camí. També faran estades en un dels quatre hospitals de referència del territori: Sant Joan de Déu de Manresa, Hospital Universitari d’Igualada, Hospital Universitari de Vic i Hospital de Berga.

Molts d’aquests centres donen cobertura a àrees bàsiques de salut (ABS) rurals i a d’altres que són més urbanes, una particularitat del territori que valoren molt els professionals de la salut en formació, ja que els permet conèixer de primera mà realitats socials diverses, fer un seguiment més global dels usuaris en totes les etapes de la vida i establir, així, un vincle més proper amb els pacients a qui atenen.

El testimoni dels residents actuals

L’objectiu dels vídeos de presentació dels 16 centres docents que té l’ICS a la Catalunya Central és que els residents coneguin de primera mà, a través del testimoni de residents actuals i tutors/es, com és el dia a dia als CAP, com és la relació amb la resta de professionals de l’equip, quines peculiaritats té la població assignada a cada ABS, on està ubicat cada centre, quina distància hi ha respecte de l’hospital de referència i també quines activitats d’oci es poden fer al municipi o comarca escollits, entre d’altres.

La campanya de captació també inclou la Jornada de Portes Obertes, que tindrà lloc el 18 de març, a les 16 h, al CAP Bages de Manresa, i que també es podrà seguir de manera virtual. La Jornada té com a objectiu informar els futurs professionals sobre la formació i l’acompanyament que rebran per part dels tutors mentre duri la residència i resoldre els dubtes que se’ls plantegin. Per assistir-hi, cal inscriure’s en aquest formulari, enviar un correu a l’adreça electrònica ud.cc.ics@gencat.cat, o bé contactar per telèfon o per WhatsApp (677384315).

Alguns dels vídeos de la campanya per als residents

Pots veure tots els vídeos aquí però te n’avancem alguns:

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Notícies docència, Unitat docent. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.