Comença la campanya de vacunació contra la Covid i la grip a les residències i pels majors de 80 anys

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han presentat avui l’inici de la vacunació de la segona dosi de record contra la COVID-19 i contra la grip d’aquesta tardor. Ha estat a la Residència Feixa Llarga de l’Hospitalet, on també va començar la vacunació contra la COVID el mes de desembre del 2020.

Qui va ser la primera catalana en rebre la primera dosi de la vacuna el 2020, Josefa Pérez, també ha estat la primera en rebre avui la quarta dosi.

Els equips d’atenció primària han començat avui la campanya a les residències de gent gran, residents i professionals, i als majors de 80 anys. Properament s’obrirà als majors de 60 anys i a la resta de la població amb criteris per rebre la vacuna contra la COVID, la de la grip, o totes dues.

Qui ha de rebre les dues vacunes?

Actualment, i segons els criteris estatals i europeus, s’han de vacunar contra la COVID les persones majors de 60 anys, professionals sanitaris i col·lectius de risc. Tot i així, en una primera fase, la campanya se centra en les persones majors de 80 anys, les que viuen a residències i els seus professionals.

En el cas de la grip, s’hi sumen les embarassades i altres col·lectius de risc.

Durant l’atenció a mitjans, Argimon i Cabezas han remarcat que la prioritat és protegir els col·lectius més vulnerables durant les primeres setmanes i, en els propers dies, el Departament de Salut informarà quan serà possible demanar dia i hora al centre de referència per a la resta de col·lectius cridats a la vacunació a través dels canals habituals (La Meva Salut, Cita Salut o contactant amb el centre d’atenció primària de referència).

Campanya “normalitzada”

Tal i com ha explicat el conseller Argimon, i després de dos anys de pandèmia, “aquesta és una campanya de vacunació molt més tranquil·la, ja normalitzada, perquè en el moment actual comptem amb la immunitat aportada per les vacunes, que van ser el gran punt d’inflexió, i per la immunitat adquirida per haver passar la malaltia”.

El Departament de Salut ha detallat que disposa de 900.000 dosis de la vacuna contra la COVID-19, amb previsió de rebre’n 900.000 més aquesta setmana. Són vacunes bivalents, actualitzades per fer front a les variants actuals d’òmicron. En el cas de les vacunes contra la grip, aquestes són tetravalents, preparades per combatre dues soques de grip A i dues soques de grip B.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha ressaltat que les vacunes d’aquesta campanya són “d’alta càrrega” per garantir més capacitat de resposta a les persones que tenen més dificultats envers aquestes malalties: “Per a la segona dosi de record de la vacuna contra la COVID s’utilitza una vacuna bivalent amb soques adaptades a la variant òmicron, en concret la BA4 i la BA5”.

Vacunació contra la grip

El lema de la campanya de la grip d’enguany és “Aquesta tardor, vacuna’t contra la grip”. Aquest any, encara que la campanya contra la grip comença abans del que és habitual, les primeres vacunes que s’administren són d’alta càrrega, és a dir, estan reforçades perquè proporcionin protecció per a tot l’hivern.

La novetat de la campanya d’enguany és la vacuna tetravalent amb dues soques del virus A i dues del virus B que s’han adaptat als virus circulants de la COVID segons les recomanacions de l’OMS.

Més informació a https://canalsalut.gencat.cat/ca/inici/.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en coronavirus, Notícies, Vacunes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.