La salut dels joves, la Covid persistent i la demència, temes de la Nit de la Recerca a Manresa

L’ICS Catalunya Central participa en la celebració de la Nit de la Rercerca que se celebrarà a Manresa el 28 de setembre sota el títol “Amb la recerca, fem ciutat!”. 

La vetllada se centrarà en l’ambit de la salut i consistirà en un conjunt de ponències que tractaran, entre d’altres temes, la Covid persistent, la demència i la salut dels joves, la desinfecció davant d’emergències sanitàries, l’impacte de la natació a nivell cardiovascular i la relació entre medicina i enginyeria.

L’objectiu de la Nit de la Rercerca és posar de manifest el potencial investigador de Manresa i inclourà visites guiades a diferents espais de recerca de les universitats manresanes.

Inscripcions obertes

La jornada està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, UPC Manresa, el Campus Manresa de la UVic-UCC, la Biblioteca del Campus (BCUM), l’ICS Catalunya Central, Eurecat, Althaia i Sant Andreu Salut. Les inscripcions ja estan obertes a través d’aquest enllaç. L’Ajuntament de Manresa i la resta d’institucions van presentar el dimecres 21 de setembre el programa d’activitats de la jornada.

El regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat, va destacar la bona predisposició de totes les institucions en participar i fer transferència de coneixement. En la presentació també hi van participar la directora del SAP Bages-Berguedà-Moianès de l’ICS, Elisabet Descals Singla, el director de Qualitat i Coneixement d’Althaia, Alfons Hervàs Roque, i el gerent territorial d’Eurocat Manresa, Juanjo Martín Alonso.

Descals va fer una breu pinzellada sobre el projecte d’intel·ligència artificial que presentarà la investigadora Aïna Fuster en la xerrada del dia 28 i que té com a objectiu millorar el maneig de la Covid persistent; també va subratllar la importància d’acostar la ciència i la recerca a la ciutadania, fent èmfasi en aquella que té relació amb l’atenció primària; i va recordar que “la recerca en l’àmbit de la salut viu un moment dolç a Manresa”.

Micro-xerrades al pati de l’antic escorxador

L’acte central consistirà en un seguit de micro-xerrades, que es faran al pati de l’antic escorxador a partir de les 19h, impartides per investigadors i investigadores de les institucions de la ciutat. Les sis ponències seran les següents:

“La salut dels joves”, impartida per l’investigador d’UManresa Albert Espelt Hernàndez.

“Recerca aplicada i Innovació en desinfecció davant l’emergència sanitària de la Covid-19”, a càrrec de la coordinadora científica de l’àrea de sostenibilitat d’Eurocat, Irene Jubany Güell.

“Impacte de la natació a nivell cardiovascular”, impartida per l’adjunta del servei de cardiologia d’Althaia, Vanessa Martínez Garcia.

“Ajudant a transitar en el laberint de la demència: Programa el cuidador expert”, a càrrec de la directora d’innovació a Sant Andreu Salut, Maria Bosch Gall,

“(In)visibilitat de la covid persistent: automaneig i gestió en atenció primària”, impartida per la investigadora de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central, Aïna Fuster Casanovas.

“Medicina i enginyeria. Present i futur d’una relació necessària”, a càrrec del professor d’UPC Manresa Esteban Peña Pitarch.

Altres activitats

Abans, a les 17.30 h, es farà l’activitat ‘Laboratoris oberts’, que consistirà en visites guiades de 20 minuts, a espais d’UPC Manresa i UManresa, per tal que la ciutadania els pugui conèixer. A l’UPC es descobrirà què és un “túnel de vent”, mentre que, a UManresa, la visita mostrarà el CISARC, un entorn de seguretat que permet als professionals entrenar i aprendre per millorar el treball en equip, la seguretat pròpia i de les persones que interaccionen amb ells.

També, a les 17.30 h, es farà l’activitat ‘Cafè amb la recerca. La investigació per la salut a mida’, que serà un espai de trobada per tal de compartir coneixement entre empreses, professionals i investigadors. Tindrà lloc a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), a l’Avinguda de les Bases de Manresa, 7-11.

Per últim, les empreses Control Live i Libèria Community exposaran dos dels seus productes, tot mostrant així la seva tecnologia d’aplicació al camp de la salut. El showroom serà al mateix pati de l’escorxador.

 

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, coronavirus, Notícies recerca, Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.