Commemorem el Dia Mundial de l’Alzheimer amb activitats a diversos CAP de la Catalunya Central

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. Addicionalment i per reforçar la tasca de conscienciació, l’ADI va establir el mes de setembre com a Mes Mundial de l’Alzheimer.

La malaltia d’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia d’Alzheimer.

Els equips d’atenció primària de la Catalunya Central han organitzat diverses activitats comunitàries per donar a conèixer aquesta malaltia a la ciutadania i oferir eines de prevenció i detecció de l’Alzheimer a les persones participants:

Capellades

El 19 de setembre, de 10 a 13 h, cinefòrum i col·loqui a càrrec de l’equip de comunitària del CAP Capellades. Es projecta el film “Bicicleta, cullera, poma” i col·loqui amb la participació de la neuropsicòloga Marta Hermida.

 

 

 

Sant Joan de Vilatorrada

El dijous 21 de setembre a les 18.30 h, a la Biblioteca Cal Gallifa, xerrada “Parlem de l’Alzheimer i de l’Associació de Familiars: un suport més per a les famílies”. A càrrec de tres professionals de l’equip del’Associació de Familiars d’Alzheimer Bages,Berguedà, Moianès i Solsonès: Júlia Saura (neuròloga), Edurne Serra (metgessa defamília) i Montse Anfruns (infermera d’atenció primària i vicepresidenta de l’associació).

Gironella

En commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, el CAP de Gironella realitzarà el dia 22 de setembre un taller dirigit a les escoles del municipi orientat a conèixer i empatitzar amb aquesta malaltia neurodegenerativa a través del joc. Com cada any, l’activitat es desenvoluparà al local del Blat de Gironella de 9 a 11 h i serà dinamitzat per la Marta Mauri (pediatra), Glòria Serradell (Infermera de pediatria), Paqui Garcia (adjunta de direcció) i Xevi Capdevila (RBEC).

Calaf

El 25 de setembre es farà, de 16 a 20 h a l’Esplai de Calaf, una activitat de cinefòrum i col·loqui amb la participació de Yolanda Estopà, psicòloga i conductora dels grups de suport als cuidadors de l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres Demències de l’Anoia.

Sant Vicenç de Castellet

S’han organitzat diverses xerrades juntament amb la Fundació Alzheimer Catalunya, la Biblioteca Salvador Vives Casajuana i l’Ajuntament de Sant Vicenç. El 21 de setembre, a les 17 h, xerrada sobre envelliment i Alzheimer per a familiars i persones cuidadores; el 3 d’octubre, a les 16 h, taller de musicoteràpia; i el 19 d’octubre, a les 17 h, xerrada sobre la figura del cuidador. Totes les activitats es faran a l’auditori de la biblioteca municipal.

Sant Fruitós de Bages

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’ICS Catalunya Central han organitzat una xerrada per tal que la ciutadania conegui els símptomes i efectes de l’Alzheimer i oferir als assistents eines de prevenció i detecció d’aquesta patologia. Aquesta xerrada anirà a càrrec d’Iván Sánchez, referent de benestar emocional i salut comunitària de l’EAP Navarcles-St. Fruitós-Santpedor. La xerrada es durà a terme el pròxim divendres 29 de setembre, a 2/4 d’11 del matí a l’Esplai.

Manresa

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, a Manresa tindrà lloc la 14a Jornada de Demències del Bages, organitzada per Sant Andreu Salut i el Servei Català de la Salut amb la col·laboració d’Althaia, de l’Institut Català de la Salut de la Catalunya Central i d’UManresa. Hi participa la directora del SAP Bages Berguedà-Solsonès, Elisabet Descals.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.