Contingut de sodi en els fàrmacs

Alguns medicaments poden contenir quantitats importants de sodi en la seva composició.

La presa de sodi a través de l’alimentació (la sal afegida en condimentar-los o bé el sodi que contenen els propis aliments o begudes) pot elevar les xifres de pressió arterial i constituir una situació de risc per a les persones hipertenses. El sodi es troba en moltes sals, entre elles a la sal de taula (clorur de sodi).

Per aquest motiu algunes persones hipertenses tenen restringida la sal en el menjar i han de seguir el que s’anomena una dieta hiposòdica o baixa en sal.

També en els malalts amb insuficiència cardíaca o renal l’excés de sodi provoca retenció de líquid, la qual cosa obliga al cor i als ronyons a treballar per sobre de les seves possibilitats. El risc més evident d’aquest excés de sodi és desenvolupar hipertensió arterial ja que la retenció de líquids, fa augmentar el volum de sang i en conseqüència, la pressió.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els adults sans no superin els 5 grams de sal (clorur de sodi) al dia o, el que és el mateix, 2 grams de sodi diaris. En els cas de persones hipertenses, amb insuficiència renal o insuficiència cardíaca els límits són molt més estrictes.

La major part dels medicaments porten sodi, però en quantitats molt baixes. No obstant alguns medicaments porten sodi en quantitats importants com a excipients en la seva formulació, especialment les formes farmacèutiques efervescents que poden arribar a tenir fins a 500 mg (0,5 g) de sodi per dosi. Això fa que si es prenen cada 6 o 8 hores es poden arribar a superar els límits diaris recomanats fins i tot en una persona sana. En el cas de medicacions cròniques, convé vigilar especialment aquesta aportació de sodi medicamentós inadvertit i evitar l’ús de formulacions farmacèutiques efervescents: tant comprimits con granulats efervescents.

Per tant, si seguiu una dieta hiposòdica o baixa en sal, cal que restringiu l’ús d’aquells medicaments amb un alt contingut en sodi. En qualsevol cas, aquesta informació apareix en el prospecte de determinats medicaments en forma d’ advertiment.

La setmana que ve t’explicarem: Productes homeopàtics

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.