L’ICS i Althaia posen en marxa un circuit per a l’ingrés directe a hospitalització domiciliària des dels centres d’atenció primària

Des de fa uns mesos, el Servei d’Atenció Primària Bages-Berguedà-Solsonès de l’ICS i la Fundació Althaia han posat en marxa un circuit de derivació directa a la Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHaD) d’Althaia des dels centres d’atenció primària. Així, els professionals dels CAP del territori poden tramitar directament l’ingrés a domicili dels pacients sense que prèviament aquests hagin de passar per un entorn hospitalari. Amb aquest projecte, que és possible gràcies a la coordinació entre l’atenció hospitalària i l’atenció primària, es visualitza l’aposta per la implementació de nous models per apropar l’atenció a la ciutadania i millorar la seva qualitat de vida, ja que els eviten desplaçaments i estades en centres hospitalaris.

Davant de determinades patologies o processos, el pacient pot optar per fer l’ingrés al seu domicili i rebre la visita dels professionals de la UHaD perquè li administrin el tractament corresponent. El nou circuit possibilita que aquests usuaris s’estalviïn haver d’anar al Servei d’Urgències per ser valorats –o, fins i tot, que hagin d’ingressar a l’hospital– i que entrin directament a la UHaD i, d’aquesta manera, que siguin atesos en el seu entorn habitual, molt més amable i confortable tant per a ells com per a les seves famílies. Alhora, s’eviten els riscos inherents a l’hospitalització en aquests pacients fràgils.

En el darrer mig any, gràcies a aquest nou circuit de derivació, 20 pacients d’atenció primària del Bages han estat atesos per la UHaD. Eren pacients d’edat molt avançada (d’una mitjana de 87 anys), amb dependència moderada, comorbiditats i, un 40 %,  amb algun grau de deteriorament cognitiu. En total, aquests usuaris s’han estalviat 78 dies d’estada a l’hospital. Només 3 hi han hagut de ser ingressats amb posterioritat, una xifra equiparable als reingressos en les hospitalitzacions convencionals.

Entre les patologies més habituals que es poden resoldre a través de la UHaD hi ha, per exemple, infeccions urinàries que requereixen tractament endovenós (gèrmens multiresistents), descompensació d’insuficiència cardíaca o de malaltia respiratòria crònica o afectacions de parts toves.

La UHaD d’Althaia va néixer de la iniciativa d’alguns professionals convençuts que l’atenció sanitària de futur havia d’evolucionar cap a models alternatius a l’hospitalització convencional, per tal d’aconseguir una atenció més personalitzada, disminuir riscos inherents a l’hospitalització i, en definitiva, millorar la qualitat de vida dels pacients i també cercar l’eficiència econòmica.

La UHaD ofereix atenció els 365 dies de l’any a pacients que resideixen en un radi de 30 minuts de distància d’Althaia. Les visites que fan els professionals adomicili no són només de caràcter assistencial, sinó que també hi fan educació sanitària i acompanyament a pacients i cuidadors.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.