Salut Catalunya Central-Hospital de Berga i dos equips d’atenció primària del Berguedà seran centres docents a partir de 2022.
Salut Catalunya Central-Hospital de Berga i els equips d’atenció primària (EAP) del Baix Berguedà (Gironella i Puig-Reig) i de Berga Centre es converteixen en centres docents, acreditats per formar infermers i infermeres especialistes en Atenció Familiar i Comunitària i metgesses i metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària.
La incorporació dels residents en Infermeria i Medicina podrà ser efectiva el mes de maig de 2022 i serà el primer cop que el Berguedà disposa de residents per poder fer aquesta formació.
Es tracta d’un canvi que incidirà positivament en les persones usuàries, ja que la docència és un estímul per als professionals que treballen en centres acreditats i, en aquest sentit, el fet d’esdevenir un centre d’aquestes característiques atraurà nous professionals al territori, un fet important en un context de manca de professionals com el que està patint el sector.
Els centres sanitaris que acullin aquesta formació seran dispositius integrats a la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS). Des dels diferents organismes implicats s’ha fet una valoració molt positiva d’aquest pas endavant per poder disposar de professionals formats sota els mateixos paràmetres de qualitat dels grans hospitals, però en un entorn més pròxim.
Durant la presentació avui en roda de premsa a Berga, la gerent de Salut Catalunya Central-Hospital de Berga i de l’ICS a la Catalunya Central, Anna Forcada, ha declarat que “és una molt bona notícia per a la salut del Berguedà i el primer gran resultat de la transformació de l’Hospital de Berga. L’objectiu és que els professionals vinguin a fer l’especialitat i després es vulguin quedar a treballar a la comarca. Qui vingui sabrà que hi ha una aposta de contractació quan acabi la formació”.
Per altra banda, Joan Deniel, metge i cap d’estudis de la Unitat Docent de la Catalunya Central, ha explicat que els residents rotaran per diversos dispositius sanitaris del Berguedà i que “és un territori idoni per formar aquestes especialitats, perquè les zones interiors i rurals és on el metge i la infermera es poden formar millor”.
Finalment, Antònia Baraldés, directora assistencial de Salut Catalunya Central-Hospital de Berga, ha manifestat que “cal convertir-ho en una aposta de país, des de l’hospital ja hem estat en contacte amb agents socials i econòmics del territori per treballar aquesta estratègia conjunta”. I ha afegit que “és un fet històric i una oportunitat d’or, que s’ha d’aprofitar com a hospital i com a societat”.
Els residents en Medicina i Infermeria que facin la seva formació a l’Hospital de Berga tindran una coordinadora o coordinador hospitalari que serà el seu referent, i s’ha previst un calendari de rotacions pels diversos àmbits hospitalaris. Aquesta formació durarà quatre anys per als residents de medicina i dos per als d’infermeria, per tant, quan s’hagin incorporat les primeres quatre promocions s’estaran formant simultàniament fins a dotze professionals residents. Als centres d’atenció primària de Berga, Gironella i Puig-Reig, els residents tindran una tutora o tutor d’atenció primària i, quant a la resta, s’aplicarà el mateix funcionament.