El CAP i la Biblioteca de Manlleu posen en marxa el projecte “Biblioteca de CAPçalera” per millorar la salut i el benestar emocional de la ciutadania a través de la lectura

La Biblioteca Municipal de Manlleu, que gestiona l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Manlleu, de l’ICS Catalunya Central, impulsen el projecte comunitari “Biblioteca de CAPçalera” per millorar la salut i el benestar emocional de la població a través de la lectura i d’altres activitats culturals. Es tracta d’un projecte destinat a tota la ciutadania, sense limitació d’edat.

La idea va sorgir de la infermera del CAP de Manlleu Anna Garcia, ara ja jubilada, arran d’atendre una pacient gran a casa seva, que era molt lectora i la família de la qual li anava a buscar llibres a la Biblioteca perquè ella no s’hi podia desplaçar. De mica en mica, va començar a recomanar lectures a altres pacients, fins que es va acordar amb els responsables de la Biblioteca fer créixer el projecte.

La “Biblioteca de CAPçalera” es va incloure en el Pla Local de Salut aprovat l’any 2019, però es va haver d’aturar per la pandèmia i ara s’ha pogut posar en marxa. La Biblioteca ha preparat dos tríptics informatius, un per a infants i un altre per a adults, que recullen els beneficis que la lectura i la participació en activitats culturals aporten a la salut. Els professionals del CAP de Manlleu reparteixen els tríptics a la consulta, on recomanen i promouen la lectura i també animen els seus pacients a assistir a les activitats que s’organitzen a la biblioteca (clubs de lectura, conferències, tallers, etc.). Assistir-hi pot ajudar les persones a crear xarxa i millorar les seves relacions socials i, si es va a peu a la biblioteca, això també millora la mobilitat.

La campanya es difon igualment en les visites a domicili. D’aquesta manera, les persones que per motius de salut no poden sortir de casa –mobilitat reduïda, persones grans, etc.–, poden encarregar i rebre en préstec directament al seu domicili llibres, revistes, DVD i altres materials lúdics i divulgatius disponibles a la biblioteca. En aquest cas, són persones voluntàries de l’equipament les encarregades de portar aquest material a casa dels pacients.

La directora de la Biblioteca, Núria Silvestre, i les infermeres Anna Rovira i Cristina Alducin al domicili de Miquel Collelldemont.

La directora de la Biblioteca, Núria Silvestre, i les infermeres Anna Rovira i Cristina Alducin al domicili de Miquel Collelldemont.

Els beneficis de la lectura

Segons un estudi de 2016 fet per Avni Bavishi, Martin D. Slade i Becca R. Levy (Universitat Yale), publicat a la revista Social Science and Medicine, “les persones que llegeixen un llibre mitja hora al dia experimenten significatius avenços de supervivència en la seva vida”. Aquestes millores no només es limiten a viure més, sinó també representen beneficis sobre la salut, en general, i les habilitats cognitives, entre d’altres.

Alguns beneficis de la lectura són:

• Protegeix el benestar mental de les persones.
• Els especialistes en neurologia i psicologia recomanen la lectura com a mètode preventiu de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.
• És un remei per a la soledat. Amb un llibre a la mà és més probable que ens oblidem que estem sols o soles.
• Millora l’empatia.
• Augmenta la nostra capacitat de concentració, ja que exercitem la ment.
• Ens proporciona entreteniment, perquè tenir la ment ocupada fa que ens evadim de moltes preocupacions.
• Augmenta la memòria, ja que recordem millor les coses. La lectura ens aporta emocions i les nostres emocions ens ajuden a consolidar millor els nostres records. A més a més, exercitem les nostres capacitats cognitives.
• Redueix el nivell de cortisol, cosa que augmenta la nostra sensació de benestar.
• És el millor mètode per agafar el son: llegir abans de dormir ens relaxa, destensa els nostres músculs i allibera l’estrès acumulat.
• Llegir en veu alta millora la concentració i l’escolta activa.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Lleure, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.