El CUAP Manresa atén gairebé 22.000 urgències durant l’any 2018, un 86 % de les quals s’han resolt al centre mateix

El CUAP Manresa ―el Centre d’Urgències d’Atenció Primària situat al CAP Bages, que dona servei a la ciutat de Manresa i a altres municipis de l’entorn― ha fet avui una Jornada de Portes Obertes perquè la ciutadania visités les instal·lacions. Una de les dades més destacades del CUAP és que, de les gairebé 22.000 urgències que s’hi han atès durant l’any 2018, el 86 % les ha pogut resoldre el centre i que només un 14 % s’han hagut de derivar a altres dispositius de salut.

Durant l’any 2018, el CUAP Manresa va atendre 19.400 urgències al centre mateix, 2.400 urgències domiciliàries, més de 2.000 visites programades d’infermeria i, entre l’abril i el desembre, va rebre 138 ambulàncies. Els darrers mesos, el CUAP s’ha dotat de més equipament per poder-hi fer analítiques i disposa de 3 consultes mèdiques, una consulta per al triatge (on es fa la primera atenció a l’arribada i es valora la gravetat de cada cas), 4 boxs d’observació i 5 boxs per a assistència.

El CUAP Manresa, que obre a les nits, caps de setmana i festius, ofereix assistència sanitària urgent per atendre casos com, per exemple, traumatismes lleus, atenció quirúrgica menor, aguditzacions dels pacients crònics, urgències ginecològiques, psiquiàtriques, oftalmològiques, etc.  L’objectiu és atendre les demandes assistencials urgents en el nivell que correspon segons gravetat. Les visites de baixa complexitat ateses en un centre d’urgència d’atenció primària tenen diversos avantatges per a l’usuari:

  • L’atenció primària és on es coneixen més bé els pacients i es té accés més directe a la història clínica de malalties, pla de medicació, etc.
  • Pot evitar llargues esperes que es poden produir als hospitals, on s’atenen urgències greus i emergències.
  • Els equips de professionals d’atenció primària estan formats i preparats per atendre urgències i, en cas de no poder-les resoldre, posaran en marxa la derivació adequada en cada cas.

Jornada de Portes Obertes

Diversos grups de ciutadans han visitat avui els diferents espais del CUAP Manresa, guiats per professionals del centre, en la Jornada de Portes Obertes. A primera hora de la tarda, s’ha fet una visita en què han participat també representants de la Fundació Althaia, Sant Andreu Salut, Sistema d’Emergències Mèdiques i Ajuntament de Manresa. En el decurs de la Jornada s’ha pogut visibilitzar la importància del treball en xarxa dels diferents proveïdors de salut per garantir un bon ús dels recursos sanitaris.

Anna Forcada, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Solsonès, i Olga Urrutia, adjunta a la Direcció d’Atenció Continuada d’Urgències Territorials, han destacat que “els professionals de primària poden atendre i resoldre urgències de baixa i mitjana complexitat” i  la importància “de la coordinació amb els altres proveïdors de salut del territori” per fer un bon ús de cada recurs de salut.

Per la seva banda, Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut,  ha remarcat que “per al Departament de Salut, l’atenció primària ha de ser l’eix vertebrador del sistema” i que “actes com el d’avui han de servir perquè la ciutadania utilitzi els Centres d’Urgències d’Atenció Primària”. També ha explicat la nova campanya institucional per posar en valor l’atenció a la salut que presten els Centres d’Atenció Primària (CAP), els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) i els consultoris locals de tot Catalunya.

Horaris del CUAP Manresa

Situat a la planta 0 del Centre d’Atenció Primària Bages (C/ Soler i March número 6, de Manresa), el CUAP Manresa atén urgències els dies laborables de 8 del vespre a 8 del matí i els caps de setmana i festius, les 24 hores. D’aquesta manera, complementen els horaris d’atenció habitual als CAP, on també s’atenen les urgències, i dona als usuaris la possibilitat d’anar a l’atenció primària qualsevol dia i a qualsevol hora.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.