Els centres d’atenció primària de l’ICS a l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i Osona ja tenen als seus equips infermeres i infermers acreditats per poder receptar productes sanitaris, com ara bolquers i medicaments bàsics.
Tots els medicaments i productes sanitaris que es dispensaven fins ara als centres de d’atenció primària de l’ICS necessitaven la validació d’un metge o una metgessa. Amb el desplegament de la nova regulació de la prescripció infermera, que afecta tot el sistema de salut, el personal d’infermeria serà autònom per receptar material sanitari, bolquers i medicaments bàsics, com és el paracetamol. Les infermeres i els infermers ja feien habitualment la proposta de tractament d’aquest tipus de productes, però estava subjecta a la confirmació administrativa del personal mèdic per generar la recepta.
Aquest canvi és el primer pas en l’aplicació de la nova normativa de prescripció infermera, que s’implementarà progressivament. En una primera fase, podran autoritzar la dispensació de medicaments no subjectes a prescripció mèdica i productes sanitaris. En una segona fase, també prescriuran medicaments subjectes al compliment de guies i protocols autoritzats.
La prescripció infermera era una reclamació històrica dels Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). El col·lectiu considera que la indicació, l’ús, l’autorització i la dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres i els infermers és una competència necessària per poder atendre i resoldre necessitats de persones amb problemes de salut. Els principals objectius són donar seguretat jurídica a una activitat que aquest col·lectiu realitza de manera quotidiana, posar en valor el treball en equip, mantenir la qualitat assistencial i augmentar l’eficiència en el procés de detecció de necessitats dels pacients.