Comença la segona edició del curs, que acabarà formant 250 professionals de la Catalunya Central.
El curs de Suport Vital Immediat (SVI) és un projecte estratègic de formació impulsat des de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, que té per objectiu principal formar el personal sanitari (de medicina i d’infermeria) en l’abordatge al pacient crític per evitar una aturada cardíaca o actuar en cas que esdevingui.
El curs està impulsat per l’Àrea de Formació de l’ICS a la Catalunya Central. Segons afirma Màrius Fígols, cap de l’Àrea de Formació: “Aquest és un projecte formatiu que ja ha permès salvar vides. Pot ser una afirmació agosarada perquè en la recuperació de les persones que són ateses d’aturada intervenen diversos factors, però podem demostrar que la formació aporta un coneixement que salva les vides dels pacients”.
La segona edició del curs ha tingut lloc aquest mes de juny al CAP Osona i el mes d’octubre està prevista una tercera edició, aquesta vegada al CAP Anoia. En total es formaran prop d’una cinquantena de professionals, que se sumen als més de 200 que s’han format en els darrers cinc anys. Els i les professionals adquireixen una acreditació en SVI, que està certificada pel Consell Català de Ressuscitació i l’European Resuscitation Council.
El curs consta d’una part teòrica en línia i una de presencial, en què els i les professionals tenen l’oportunitat d’integrar els coneixements i habilitats. La part online aborda el treball en equip o el lideratge, rols rellevants a l’hora de tractar un pacient que arriba en estat crític al centre d’atenció primària. La part presencial també consta de simulacions de casos pràctics. El punt fort de la formació és que es treballa en un espai de simulació. En aquest espai s’integra la part teòrica, els tallers pràctics i les habilitats de lideratge i treball en equip.
La trajectòria del projecte formatiu
L’equip d’instructors i instructores d’SVI de la Gerència Territorial Catalunya Central (GTCC) va començar el projecte de formació el 2017. Llavors, es van formar vuit persones entre el personal, per promoure i oferir una formació de proximitat.
Durant el 2019 es van fer formacions als tres serveis d’atenció primària de la Catalunya Central (Osona, Anoia i Bages-Berguedà) i, posteriorment, ja el 2020, es va realitzar una primera edició del curs, amb una estratègia centralitzada a les dependències de la GTCC, ubicada a Sant Fruitós de Bages. La pandèmia va significar l’aturada de les formacions, que es van reprendre al març de 2021.