El Programa d’innovació oberta de l’ICS aposta per desenvolupar el projecte de telemedicina de la Catalunya Central

En la jornada de presentació de projectes innovadors que ha celebrat l’Institut Català de la Salut, s’ha posat de manifest el valor de la iniciativa de teledermatologia que es porta a terme a les comarques centrals. L’experiència exitosa ha fet que l’ICS hagi decidit implementar, a mitjà termini, la teledermatologia al conjunt de Catalunya.

Actualment, en relació amb aquest projecte, Josep Vidal Alaball ha rebut una beca de la institució per avaluar en profunditat la qualitat assistencial i l’estalvi econòmic associat a aquesta pràctica innovadora que permet agilitzar l’atenció dermatològica, tant a l’atenció primària com a l’atenció especialitzada.

Segons un informe elaborat per Vidal, la telemedicina es va introduir per primera vegada a la Catalunya Central amb un projecte pilot de teledermatologia que es va fer a Manresa l’estiu de 2010. La llista d’espera en dermatologia s’havia disparat a l’atenció primària a causa del context econòmic. Afegeix que es necessitava una solució ràpida que no suposés un cost econòmic addicional. A causa de l’impacte immediat del projecte, la teledermatologia es va ampliar a tota la comarca del Bages el 2011 i a la comarca del Berguedà el 2012.

El 2014 es va publicar un estudi per avaluar l’impacte de la teledermatologia en la disminució de les llistes d’espera a la comarca del Bages durant el període 2009-2012 i es va demostrar que, gràcies a la teledermatologia, els temps d’espera en els serveis de dermatologia havien disminuït des d’una mitjana de 30 dies, abans de la implementació de la teledermatologia, fins a una mitjana de 16 dies.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.