El projecte Healthy Communities 2030 continua en marxa a Sallent i a Cardona

La Fundació SHE – Fundació “la Caixa” envia la segona tanda de cartes a Sallent i Cardona i inicia els tallers formatius a la població intervenció.

El projecte Healthy Communities 2030 segueix el seu curs tal i com estava previst. Durant els mesos de desembre i gener s’han enviat 900 cartes més a la població de Sallent i Cardona. Ja només queda una tercera tanda que s’enviarà a finals de febrer.

També durant aquest mes de gener s’han iniciat els diferents tallers formatius dirigits als primers grups de participants de la població intervenció, en aquest cas, Cardona. A través d’aquests tallers, la majoria d’ells online, es vol donar estímuls per millorar els hàbits de vida dels ciutadans.

Aquests tallers formatius es basen en els programes ja impulsats per la Fundació SHE- Fundació “la Caixa” en col·laboració amb el CNIC i el Mount Sinai Hospital, el programa Si! i Fifty Fifty, en els quals han pogut participar unes 32.700 persones i que han demostrat ser beneficiosos en la millora de la salut cardiovascular.

En la segona tanda de cartes enviades a la població sallentina i cardonina s’informa a les persones que han estat seleccionades per formar part del projecte Healthy Communities.

El passat mes d’octubre de 2021 es va fer la primera tanda d’enviaments tant a Cardona com a Sallent, al primer grup d’adults -de 18 a 67 anys- i a la franja d’edat més jove -de 12 a 17 anys-. La resposta d’ambdues poblacions va ser molt favorable i el 20 d’octubre es van iniciar els mesuraments dels indicadors de salut als primers veïns i veïnes que van acceptar participar a l’estudi científic.

Durant el mes de novembre, l’equip mèdic de Healthy Communities es va traslladar als centres educatius per realitzar les proves i els qüestionaris d’hàbits saludables als alumnes seleccionats. Als centres educatius de Cardona, l’IES Sant Ramon i l’Escola Vedruna, es van mesurar un total de 140 alumnes, i a Sallent, un total de 73 alumnes de l’IES Llobregat.

Durant els mesos de desembre i gener, paral·lelament amb els mesuraments de salut, s’ha fet la segona tanda d’enviament de cartes a Sallent i Cardona. En aquest s’ha informat a 900 persones corresponents al segon i tercer grup d’adults, de 18 a 67 anys, tant de Cardona com de Sallent. Encara quedarà pendent una tercera tanda d’enviaments que es farà al març del 2022.

També durant aquest mes de gener s’han iniciat els programes d’intervenció comunitària per a la millora de la salut. En aquest cas, Cardona, la població intervenció, ha començat els tallers formatius dirigits a aquells participants que ja s’han mesurat a finals de 2021 i que formen part dels primers grups de treball classificats per franges d’edat.

En què consisteixen els programes d’intervenció comunitària?

Es tracta de donar estímuls per millorar els hàbits de vida dels participants del projecte a través dels tallers formatius. Aquests es basen principalment en dos programes promoguts per la Fundació SHE – Fundació ”la Caixa” que ja s’han dut a terme a Cardona i a altres localitats de l’Estat Espanyol anteriorment i dels quals ja s’ha pogut demostrar la seva eficàcia. Són el Programa SI! de Salut Integral, per a nens i adolescents de 3 a 16 anys, i el Programa Fifty-Fifty, per a adults.

Durant els tallers s’aborden temes com l’alimentació saludable, el canvi d’hàbits, la vida activa i el benestar emocional. La majoria d’aquests tallers es duen a terme online i, per aquest motiu, la pàgina web del projecte, healthycommunities.org adquireix molt protagonisme en aquesta nova fase del projecte, convertint-se en el lloc de trobada on els participants tenen la seva àrea privada per treballar amb els materials indicats.

Sallent, en canvi, com a població control, es beneficia dels informes de salut individuals que es proporcionen a cada participant després dels mesuraments. Aquesta localitat assumeix un paper essencial en el projecte, ja que resulta clau per establir una comparativa científica i rigorosa entre els dos municipis.

En definitiva, s’inicia una nova fase de l’estudi científic que pretén comprovar científicament l’impacte i l’eficàcia de l’estratègia dissenyada pel Dr. Valentí Fuster ‑basada en un model d’intervenció integral‑ sobre la salut de les persones a totes les etapes de la vida, amb la idea d’establir un model que pugui ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món. Tal i com diu el Dr. Valentí Fuster: “Al Programa Healthy Communities els propis habitants de la comunitat promouen el canvi de paradigma de salut de la ciutat”.            

Què has de fer si reps la carta en els pròxims dies?

Segueix les instruccions que t’indica en el document. En el cas que accedeixis a participar, has de trucar al telèfon d’atenció que t’apareix a la carta o enviar un correu a hc2030@fundacionshe.org. Tot seguit, et confirmaran que estàs dins del projecte i gestionaran la teva cita pels mesuraments de salut al Centre Cívic de Cardona o al Viver d’Empreses de Sallent.

Des de la Fundació, conviden a tots els seleccionats i seleccionades a unir-se al projecte per millorar la seva salut, la dels seus i la de tota la comunitat, fent de Healthy Communities, un projecte de salut de referència al món sencer.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.