Quan obrim la capsa de qualsevol medicament, hi trobem un paper que anomenem prospecte. Aquest document petit i plegat és un full informatiu que conté tot allò que cal saber sobre el medicament que hem de prendre.
Habitualment sempre té la mateixa estructura i disposició del contingut per tal de facilitar la cerca de la informació al pacient:
- Composició
- La llista completa de les substàncies (principis actius) que formen el medicament. És obligatori que hi figurin els principis actius tant de forma qualitativa (descripció del principi actiu) com quantitativa (detall de la quantitat de cada principi actiu).
- Relació dels excipients. Aquests només cal que hi figurin de forma qualitativa. No obstant això, alguns excipients poden provocar reaccions d’intolerància o al·lèrgies en persones sensibles (Exemples: la lactosa, en persones intolerants a la lactosa; la glucosa, en individus amb diabetis; l’aspartat, si es pateix fenilcetonúria; el gluten, en casos de celiaquia) i llavors cal detallar-hi també la quantitat.
- La presentació o forma farmacèutica: si són càpsules, un xarop, una crema…
- Indicacions
- Fa referència a les malaltes per a les quals està indicat el medicament.
- Posologia
- S’hi detalla la dosi o quantitat del medicament que cal prendre en cada presa i diàriament.
- Normalment s’especifica la dosi recomanada per als adults. També, si cal una posologia adaptada per als nens o la gent més gran.
- En ocasions la dosi es detalla en funció del pes o de l’edat o alguna condició especial.
- Contraindicacions
- Fa referència als casos en què no s’ha de prendre el medicament ja que els riscos podrien ser superiors als beneficis.
- Precaucions
- Fa referència a aquelles circumstàncies en què, malgrat es pot prendre el medicament, és necessari que s’estigui alerta per si apareix alguna situació anòmala, que caldrà comunicar al seu sanitari de referència (metge, infermera, farmacèutic).
- Efectes secundaris
- Són aquelles reaccions no desitjades que es produeixen quan prenem un medicament. El fet que apareguin és una qüestió de probabilitat i, per tant, no significa que apareguin sempre les que estan descrites ni en tots els pacients. Sovint es classifiquen en funció de la freqüència d’aparició.
- Interaccions
- Son conseqüència de l’administració simultània d’un altre medicament i/o aliment de forma que pot comportar que els efectes produïts siguin diferents als esperats. Per aquest motiu és rellevant prendre el mínim nombre de fàrmacs necessaris i informar sempre al metge dels que pren abans que n’hi indiqui un de nou.
La setmana que ve t’explicarem: Els quimioteràpics