El ‘Punt proves COVID-19’ obert a Manresa ajuda a descongestionar els Centres d’Atenció Primària del Bages

En el primer cap de setmana d’obertura, al ‘Punt proves COVID-19’ s’hi han realitzat gairebé 300 TAR (Test d’Antigen Ràpid).

Un acord entre l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Ajuntament de Manresa permet centralitzar les proves TAR en el nou punt, que funciona des de l’1 de gener a la plaça de les Oques, davant del CAP Bages.

Durant el primer cap de setmana d’obertura, el Punt Proves COVID-19 ha atès gairebé 300 persones amb símptomes i s’han realitzat els corresponents TAR. Aquest fet ha permès descongestionar el Centre d’Urgències d’Atenció Primària del Bages (CUAP).

Més del 30% dels TAR realitzats durant els dos primers dies han sortit positius. En el cas de l’1 de gener, es van atendre 112 visites i el dia 2, 173. Tal i com destaca la directora del SAP Bages-Berguedà, Elisabet Descals: “Fem un balanç molt positiu de l’obertura d’aquest Punt, tant per part del ciutadà com per part dels professionals sanitaris, ja que només en els dos dies d’obertura ja s’ha descongestionat el CUAP i s’ha pogut fer una atenció correcta de les patologies que ens arriben”.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha explicat que des de l’inici de la pandèmia l’Ajuntament ha estat sempre al costat de l’Institut Català de la Salut i del departament de Salut “per tot allò que ha fet falta, posant tots els recursos necessaris”, com va passar —per exemple— amb l’obertura del punt de vacunació del Palau Firal, que dona servei a tot el Bages. El ‘Punt proves COVID-19’ a la plaça de les Oques “ja ha permès descongestionar els centres mèdics en un moment en què estaven absolutament tensionats”. L’alcalde també ha destacat la rapidesa amb la qual s’ha pogut obrir, un fet que demostra “que hem estat capaços de ser àgils quan hi ha hagut una situació d’emergència” i, un cop més, ha dedicat “un agraïment enorme a tot el personal sanitari”.

El perquè de l’obertura del “Punt proves COVID-19”

L’augment els darrers dies del nombre de proves de diagnòstic TAR (Test d’Antígens Ràpids) per controlar els contagis de la COVID-19 ha dut el SAP Bages-Berguedà de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central a demanar la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa per instal·lar una carpa a la via pública que centralitzi la realització d’aquestes proves i permeti la descongestió dels centres de primària de la ciutat de Manresa i de la comarca.

L’Ajuntament de Manresa col·labora amb la instal·lació de la carpa i s’encarrega dels grups electrògens, la calefacció i l’enllumenat interior i la instal·lació elèctrica, i també hi aportarà la vigilància.

A qui s’adreça i com funciona

El ‘Punt proves COVID-19’ està situat a la plaça de les Oques de Manresa, molt a prop del CAP Bages i estarà en funcionament de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre.

Aquest punt atendrà els usuaris d’entre 15 i 50 anys que arribaran derivats directament pel seu centre d’atenció primària amb simptomatologia COVID lleu i amb hora concertada per fer-se un TAR. S’hi deriva el pacient que tingui menys de 5 dies de símptomes. El pacient rebrà el resultat per SMS. En el cas de ser positiu, també rebrà la trucada d’un professional sanitari que li facilitarà la informació pertinent.

En el nou Punt no s’hi realitza la vacunació, ja que aquesta està centralitzada al Palau Firal de Manresa.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats, Notícies i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.