Més de 200.000 vacunes administrades contra la Covid a l’Anoia en un any de campanya

Avui es compleix un any de l’inici de la campanya de vacunació contra la COVID-19 a l’Anoia. Va arrancar a la residència Sant Josep d’Igualada amb la vacunació de residents i professionals de la residència.

Des de l’1 de desembre, quan s’ha reobert la campanya, s’han vacunat a l’Escorxador
i al CAP Nord prop de 20.000 persones incloent els més de dos mil nenes i nens de 5
a 11 anys.La delegada de Salut, Imma Cervós i la tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, Carme Riera, agraeixen la feina feta pels professionals de salut en un any on ha fet falta adaptar-se a les necessitats de cada moment. També la primera infermera que va posar una vacuna a Anoia, Isabel Montiel, recorda l’impacte que va tenir l’arribada del vaccí i anima a la població a vacunar-se quan li toqui.

La campanya de vacunació va arribar a Igualada un dia abans de reis i ho va fer a la residència Sant Josep d’Igualada amb la vacunació amb equips mòbils a residents i professionals de la residència.

L’acte institucional del 4 de gener del 2021 que marcava l’inici de la campanya de vacunació es va fer a l’exterior de la residència per protegir a usuaris i usuàries que, en aquell moment de la pandèmia, més havien patit els estralls de la covid 19. Tot i el fred, la campanya de vacunació es va encetar amb molta expectativa. Un any després el departament de Salut i l’ICS continuen vacunant.

Fins ara s’han administrat a Anoia més de 200.000 dosis del vaccí en una campanya que ha passat per diferents estadis. Va començar protegint les persones més grans institucionalitzades i els professionals que hi treballaven i es va fer amb la implicació d’equips mòbils que carregaven en neveres les vacunes i transportaven als seus destins. Es va fer també vacunació rural i a domicili per aconseguir que les persones amb necessitats específiques rebessin la vacuna. De seguida es va seguir amb els professionals de salut i els essencials. I es va passar a la vacunació comunitària per franges d’edat amb un sistema de cita prèvia online que permetia flexibilitat per buscar punts de vacunació propers al lloc de residència o estudi. Es va obrir l’Escorxador com a punt de vacunació poblacional, equipament que continua obert acollint la campanya de vacunació. També a l’Anoia es
van fer maratons de vacunes, sessions sense cita prèvia, campanyes amb referents esportius i amb universitaris. Fins a dia d’avui s’han administrat a aquest sector 91.257 vacunes de primeres dosis, 80.277 de segones i 30.300 de terceres dosis. D’aquestes prop de 20.000 des de l’1 de desembre, incloent 2.300 dosis pediàtriques.

En l’aniversari de la vacunació, la delegada de Salut a la RSCC, Imma Cervós ha volgut elogiar la feina dels professionals. “Només podem donar les gràcies als professionals que han treballat incansablement en una campanya que continua viva: tant els que han administrat la vacuna, els que han creat els operatius, els que s’han encarregat de la distribució o han buscat espais en condicions per a fer d’aquesta campanya un èxit col·lectius. També un agraïment a totes i tots els responsables de comunicació i als mitjans de comunicació que han ajudat a fer extensiu les campanyes que s’han hagut d’activar. I com no pot ser d’altra manera també als ens locals que han facilitat espais, han col·laborat en el foment d’estratègies comunitàries i Regió Sanitària Catalunya Central s’han posat a disposició de les necessitats operatives”. La campanya ha entrat ara en la vacunació de la franja d’edat pediàtrica per continuar protegint a la població a la vegada que s’administren les dosis de reforç a la població de més de 40 anys. La tinent d’alcalde de l’Ajuntament
d’Igualada, Carme Riera, ha volgut “agrair a professionals i també a la ciutadania l’esforç en aquesta campanya. No em voldria deixar a ningú. S’ha parlat molt del personal assistencial, també cal recordar la feina de les persones de manteniment, neteja, de logística. Des de l’Ajuntament no podem fer altra cosa que posar-nos a disposició de Salut per aconseguir que la campanya de vacunació sigui un èxit amb la cessió d’espais i contribuint en la mesura del possible. Sanitaris i ciutadania hem de continuar caminant junts per fer front a una pandèmia que ens posa a prova cada dia”.

Isabel Montiel, que va ser la primera infermera a administrar la vacuna a Anoia i ha fet les funcions de coordinadora de vacunació durant gairebé tot aquest primer any ha recordat el primer dia de vacunació a la residència Sant Josep i la il·lusió de poder començar a revertir la pandèmia. La vacuna, ha dit, ha canviat la situació i ha enviat un missatge a la ciutadania a continuar vacunant-se “perquè és clar que la vacuna ha salvat vides”.

Creixen els contagis
L’acte coincideix en un moment de situació epidemiològica complicada. Durant les darreres 24 hores hi ha hagut a la Regió Sanitària Catalunya Central més de 2.100 casos nous. El percentatge de TAR positius a l’Anoia és del 42% amb una incidència en augment. Per grups d’edat, la franja amb major incidència és en els darrers 14 dies la compresa entre els 18 i 29 anys. Mentre que la franja amb menor incidència és entre els 70 i 90 anys.

Aquesta situació ha obligat a establir una pròrroga de 14 dies més de les mesures que van entrar en vigor el 24 de desembre i ha actualitzat la llista de municipis on s’aplicarà la restricció de la mobilitat nocturna. L’objectiu d’aquesta pròrroga que es posarà en marxa divendres 7 de gener és mantenir la reducció de la interacció social i el moviment de la ciutadania, per frenar l’ascens de contagis i disminuir la pressió assistencial al sistema sanitari. Imma Cervós ha recordat la importància de respectar les mesures establertes entre les quals destaca la limitació de les bombolles i que el número absolut no
superi les 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior i tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. I sobretot “la necessitat de seguir mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de Covid com ara fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i aplicar les mesures higièniques i de ventilació”.

Treure pressió de l’atenció primària
Recordem què cal fer en cas de donar positiu en un test d’antígens o PCR. El més important és fer aïllament i comunicar-ho als contactes estrets perquè preguin mesures. Les mesures a seguir en ser un contacte estret són les següents:
➡️ Si no està vacunat, cal fer quarantena 10 dies
➡️ Si està vacunat, cal extremar les mesures de protecció i limitar al màxim la interacció social
➡️ Si es necessita atenció sanitària per simptomatologia important, cal adreçar-se a un centre sanitari d’urgències
➡️ Si cal tramitar la baixa, es pot contactar amb el centre de referència, preferentment, de forma telemàtica. Us recordem que hi ha tres dies de marge per presentar aquesta documentació

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats, Vacunes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.