Avui es compleix un any de l’inici de la campanya de vacunació contra la covid a Osona. Va arrancar a la residència el Nadal amb la vacunació de residents i professionals de la residència.
Des de l’1 de desembre, quan s’ha reobert el punt de vacunació poblacional, ara ubicat a la UVic, s’han vacunat a Osona prop de 25.000 persones incloent els més d’un miler de nenes i nens de 5 a 11 anys.L’alcaldessa de Vic, Anna Erra i la delegada de Salut, Imma Cervós, agraeixen la feina feta pels professionals de salut en un any on ha fet falta adaptar-se a les necessitats de cada moment i la primera infermera que va posar una vacuna a Osona, Raquel Comellas, recorda l’impacte que va tenir l’arribada del vaccí.
La campanya de vacunació va arribar a Osona un dia abans de reis i ho va fer a la residència el Nadal de Vic amb la vacunació amb equips mòbils a residents i professionals de la residència. L’acte institucional del 4 de gener del 2021 que marcava l’inici de la campanya de vacunació es va fer a l’exterior de la residència per protegir a usuaris i usuàries que, en aquell moment de la pandèmia, més havien patit els estralls de la covid 19. Tot i el fred, la campanya de vacunació es va encetar amb molta expectativa. Un any després el departament de Salut i l’ICS continuen vacunant.
Fins ara s’han administrat a Osona prop de 300.000 dosis del vaccí en una campanya que ha passat per diferents estadis. Va començar protegint les persones més grans institucionalitzades i els professionals que hi treballaven i es va fer amb la implicació d’equips mòbils que carregaven en neveres les vacunes i transportaven als seus destins. Es va fer també vacunació rural i a domicili per aconseguir que les persones amb necessitats específiques rebessin la vacuna. De seguida es va seguir amb els professionals de salut i els essencials. I es va passar a la vacunació comunitària per franges d’edat amb un sistema de cita prèvia online que permetia flexibilitat per buscar punts de vacunació propers al lloc de residència o estudi. Es van obrir punts de vacunació poblacionals. A Osona va ser primer el recinte firal del Sucre de Vic, operatiu com a centre de vacunació durant mig any i ara, des de l’1 de desembre, a la UVic. També a Osona es van fer maratons de vacunes, sessions sense cita prèvia. Fins a dia d’avui s’han administrat a Osona 130.638 vacunes de primeres dosis, 110.980 de segones, 43.283 terceres dosis. D’aquestes 24.847 des de l’1 de desembre, incloent 1.200 dosis pediàtriques.
En l’aniversari de la vacunació, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha recordat que el virus ha fet “estralls i és gràcies a la vacuna que s’ha millorat molt”. Erra ha elogiat l’esforç i implicació dels ciutadans de Vic per vacunar-se i ha ratificat un cop més la voluntat del consistori de col·laborar en la campanya de vacunació amb el departament de Salut per millorar les cobertures de la ciutadania. En aquest sentit, erra ha fet una crida a vacunar-se al punt de vacunació instal·lat a la UVic. També la delegada de Salut a la RSCC, Imma Cervós ha volgut elogiar la feina dels professionals. “Només podem donar les gràcies als professionals que han treballat incansablement en una campanya que continua viva: tant els que han administrat la vacuna, els que han creat els operatius, els que s’han encarregat de la distribució o han buscat espais en condicions per a fer d’aquesta campanya un èxit col·lectius. També un agraïment a totes i tots els responsables de comunicació i als mitjans de comunicació que han ajudat a fer extensiu les campanyes que s’han hagut d’activar. I com no pot ser d’altra manera també als ens locals que han facilitat espais, han col·laborat en el foment d’estratègies comunitàries i s’han posat a disposició de les necessitats operatives”. La campanya ha entrat ara en la vacunació de la franja d’edat pediàtrica per continuar protegint a la població a la vegada que s’administren les dosis de reforç a la població de més de 40 anys. Cervós ha volgut “agrair també a tota la ciutadania l’esforç que està fent perquè és entre totes i tots que estem aconseguit un alt nivell de cobertura a la CC. Sanitaris i ciutadania hem de continuar caminant junts per fer front a una pandèmia que ens posa a prova cada dia”. En l’acte institucional per recordar el primer aniversari, Raquel Comellas, que va ser la primera infermera a administrar la vacuna a Osona ha recordat el primer dia de vacunació a la residència Nadal, amb la il·lusió de poder començar a revertir la pandèmia. La vacuna, ha recordat, ha canviat la situació.
Creixen els contagis
L’acte coincideix en un moment de situació epidemiològica complicada. Durant les darreres 24 hores hi ha hagut a la Regió Sanitària Catalunya Central més de 2.100 casos nous. El percentatge de TAR positius a l’Anoia és del 42% amb una incidència en augment. Per grups d’edat, la franja amb major incidència és en els darrers 14 dies la compresa entre els 18 i 29 anys. Mentre que la franja amb menor incidència és entre els 70 i 90 anys.
Aquesta situació ha obligat a establir una pròrroga de 14 dies més de les mesures que van entrar en vigor el 24 de desembre i ha actualitzat la llista de municipis on s’aplicarà la restricció de la mobilitat nocturna. L’objectiu d’aquesta pròrroga que es posarà en marxa divendres 7 de gener és mantenir la reducció de la interacció social i el moviment de la ciutadania, per frenar l’ascens de contagis i disminuir la pressió assistencial al sistema sanitari. Imma Cervós ha recordat la importància de respectar les mesures establertes entre les quals destaca la limitació de les bombolles i que el número absolut no
superi les 10 persones, tant a l’interior com a l’exterior i tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic. I sobretot “la necessitat de seguir mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de Covid com ara fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i aplicar les mesures higièniques i de ventilació”.
Treure pressió de l’atenció primària
Recordem què cal fer en cas de donar positiu en un test d’antígens o PCR. El més important és fer aïllament i comunicar-ho als contactes estrets perquè preguin mesures. Les mesures a seguir en ser un contacte estret són les següents:
➡️ Si no està vacunat, cal fer quarantena 10 dies
➡️ Si està vacunat, cal extremar les mesures de protecció i limitar al màxim la interacció social
➡️ Si es necessita atenció sanitària per simptomatologia important, cal adreçar-se a un centre sanitari d’urgències
➡️ Si cal tramitar la baixa, es pot contactar amb el centre de referència, preferentment, de forma telemàtica. Us recordem que hi ha tres dies de marge per presentar aquesta documentació