El servei d’assessorament que ofereixen els i les professionals de l’ICS Catalunya Central i de la Fundació Althaia a joves de fins a 25 anys ha crescut un 315% en els darrers anys.
Amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora, 5 de maig, l’ASSIR destaca els serveis que ofereix a joves i dones, des de l’adolescència fins a la vellesa.
El Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Bages, el Moianès i el Solsonès ha duplicat el nombre de visites a joves el 2021 i, en total, ha crescut un 315% en els darrers cinc anys.
La ‘Tarda Jove’ és un servei d’atenció específica a joves fins als 25 anys, que són atesos pels professionals de l’ASSIR (format per professionals de l’Institut Català de la Salut Catalunya Central i d’Althaia). El 2021 es van fer 659 visites, mentre que el 2020 se’n van fer 346 i el 2019, 315; el 2018, 222 i el 2017, 209. Aquest ha estat el servei que més ha crescut en els darrers anys a l’ASSIR que, amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora (5 de maig), reivindica el seguiment i l’assessorament que ofereix a la ciutadania: en concret, a joves i dones des de l’adolescència fins a la vellesa (cicle menstrual, atenció a l’embaràs, part, postpart, lactància, menopausa, etc.).
Durant el darrer any, la major part de les consultes ateses han estat sobre anticonceptius, malalties de transmissió sexual, interrupció voluntària de l’embaràs i informació sobre relacions sexuals.
El servei ‘Tarda Jove’ atén tots els dimecres a la tarda, de 15 a 19 h, al CAP Bages de Manresa sense cita prèvia i compta amb un equip format per dues llevadores de l’ICS i un ginecòleg d’Althaia. Els professionals tenen el suport de la psicòloga, la treballadora social, les administratives i les auxiliars i, a grans trets, ofereixen assessorament sobre malalties de transmissió sexual, mètodes anticonceptius, canvis corporals, cicle menstrual, sexualitat i afectivitat, diversitat sexual, avortament i violències, entre d’altres temes.
Des de 2020, les consultes també es poden realitzar per telèfon o a través de WhatsApp, trucant al telèfon 634 283 461, durant el mateix horari que la visita presencial.
Un servei amb 30 anys de recorregut
La ‘Tarda Jove’ és un servei que funciona des de 1992 al CAP Bages, primer dins del Programa d’atenció a la dona (PAD) i ara dins l’ASSIR. Tot i així, des de l’any 1987, el servei de planificació familiar de Manresa també incloïa aquest servei d’atenció a joves.