Els agents de l’àmbit sociosanitari del Bages impulsen una agenda compartida per millorar les polítiques i els projectes de dependència i cronicitat

Els agents de l’àmbit sociosanitari del Bages han signat aquest dijous un acord per a l’impuls d’una agenda compartida. Darrere de la signatura, hi ha l’objectiu de millorar les polítiques i els projectes de dependència i cronicitat, en una comarca, la del Bages, que té un alt índex d’envelliment i sobreenvelliment. I també la de fer un pas més com a territori, amb la idea que la unió ha de reforçar el paper de la comarca en aquest àmbit davant d’altres institucions i posicionar el territori com un ecosistema d’innovació en l’àmbit de la salut i social, reconegut a nivell català i internacional.

La majoria d’agents implicats ja han estat treballant des del 2021 en el marc del PECT BAGESS (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial – Big Data, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social), un projecte de dos anys de durada enfocat a millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, i també a impulsar la transformació econòmica i la transició digital del sector sociosanitari de la comarca —tant públic com privat— per fer-lo més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.

Incorporació de nous agents

Les entitats sòcies del PECT BAGESS han estat l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, Eurecat, l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i la Fundació AMPANS. I hi ha col·laborat el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.

Entre els projectes que el PECT BAGESS ha permès posar en marxa, destaca l’Observatori de la Dependència i la Cronicitat (Sant Andreu Salut), un espai on generar propostes i solucions en els àmbits de Salut i Social de la comarca, amb la participació de la ciutadania, les institucions, el món acadèmic i les empreses. També les aplicacions digitals VinculAPP (Ampans), que posa la tecnologia a les mans de la persona dependent o a les que hi ha en el seu cercle cuidador més directe per tal de facilitar-los el seu dia a dia, i ‘Crono360’ (Althaia i Eurecat), que fa seguiment de pacients crònics i utilitza una tecnologia basada en la intel·ligència artificial per fer recomanacions personalitzades en l’àmbit de l’atenció mèdica per promoure hàbits de vida saludables vinculats al descans, l’exercici físic i la dieta.

Després de l’experiència del PECT BAGESS, ara es fa un pas més amb la creació d’una agenda compartida i la incorporació de nous agents, per tal de crear un nou model de governança que permeti guanyar pes com a territori. Els agents que s’hi afegeixen són: la UPC, la Cambra de Comerç de Manresa, la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures del Bages i el Consell Comarcal del Bages.

Les agendes compartides, impulsades des de l’estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT 2030), de la Generalitat de Catalunya, s’articulen a través de models de governança participativa, generadors d’accions col·lectives transformatives, amb l’objectiu d’afrontar reptes territorials compartits i els problemes i les oportunitats que se’n deriven.

En el cas específic de l’agenda compartida de Manresa – Bages, es pretén donar resposta als reptes del territori de la dependència i la vulnerabilitat mitjançant la innovació, la recerca, l’emprenedoria, la formació i el desenvolupament tecnològic per contribuir a la sostenibilitat, millorar la qualitat de vida de les persones, proporcionar solucions i generar activitat que aporti prosperitat a la comarca.

L’agenda compartida de Manresa – Bages s’exposarà com a model d’exemple aquest dimecres 29 de novembre a Barcelona, en el marc de l’acte ‘RIS3CAT en acció: les agendes compartides explicades pels seus protagonistes’, que comptarà amb la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas Guix; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, i representants de la Fundació Universitària del Bages, Ingenio, Eurecat, Althaia i Control Live.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Línies estratègiques, Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.