Els dietistes-nutricionistes de la Catalunya Central celebren el Dia Mundial dels Llegums amb activitats per promocionar-ne el consum

El 10 de febrer se celebra el Dia Mundial dels Llegums. Amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals i a favor de la sostenibilitat mediambiental que tenen els llegums, els dietistes-nutricionistes dels centres d’atenció primària de l’ICS Catalunya Central han organitzat un seguit d’activitats que tindran lloc al llarg d’aquest mes i que busquen promoure el consum d’aquests fruits.

Els llegums són una bona opció per a les persones celíaques, ja que no contenen gluten, i també estan indicats per al tractament dietètic de patologies cròniques relacionades amb l’estil de vida, com la diabetis, la hipertensió, les malalties cardiovasculars i l’obesitat, perquè contenen molta fibra, vitamines, minerals i no aporten greixos. A més, la proteïna que contenen els fa uns bons substituts de la carn. En aquest sentit, subratllen els nutricionistes, cal caminar cap a una dieta més rica en aliments d’origen vegetal i menys d’origen animal.

Les darreres recomanacions de les guies alimentàries indiquen el consum d’un mínim de tres a quatre racions de llegums a la setmana (aplicable a totes les edats). Entre els llegums trobem cigrons, fesols, mongetes, pèsols, faves, llenties, soja, cacauets, etc., alguns molt típics del nostre territori. També cal destacar que són molt econòmics. En aquest enllaç podeu consultar algunes receptes elaborades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Les activitats que ha programat l’ICS amb relació al Dia Mundial dels Llegums són les següents:

Servei d’Atenció Primària Bages-Berguedà-Moianès:

  • ​CAP Sant Joan de Vilatorrada. Taller de cuina per a famílies a càrrec de la dietista-nutricionista Núria-Vinyet Mestres i la referent de benestar emocional Carme Espelt, amb l’objectiu de visibilitzar els llegums, el seu gran potencial i l’ampli ventall de receptes que podem fer per incorporar-los en el nostre dia a dia. Aquesta acció, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, es portarà a terme el proper dimecres 8 de febrer a les 17.30 h a l’Espai del Parc Llobet.
  • CAP Goretti Badia (Súria). Xerrada: Alimentació saludable i envelliment. Dins del marc de l’Escola de Salut que es du a terme a Súria cada dijous a l’Esplai d’Avis, es farà una xerrada on es parlarà d’alimentació saludable durant l’envelliment i es farà èmfasi en l’ús dels llegums, proporcionant receptes i idees per incorporar-los en l’alimentació diària. Aquesta xerrada es durà a terme el dia 9 de febrer a l’Esplai d’Avis de Súria a les 10.30 h.
  • CAP Sagrada Família | Manresa. Xerrada sobre alimentació saludable dirigida a dones el 9 de febrer, de 12 a 13.30 h, al CAP Sagrada Família. Hi intervindran diferents professionals (fisioterapeuta, de medicina de família, higienista, llevadora, nutricionista, referent de benestar emocional comunitari i infermera, entre d’altres). A part de fer una introducció de les bases sobre alimentació, s’explicarà la importància d’aquest grup d’aliments en concret.
  • CAP Berguedà. Taller conjunt, entre la dietista-nutricionista Mar Gargallo i l’Equip del Banc d’Aliments de Berga. Consistirà a preparar 3 receptes amb llegums (hummus, bolonyesa i saltat de verdures) amb els aliments que s’ofereixen al cistell del Banc d’Aliments a les famílies amb dificultats. Seran receptes fàcils, sanes i ràpides de preparar. També es complementarà el taller amb l’entrega de fullets informatius de suport. Dijous 9 de febrer, de 9 a 12 h, a l’Associació de Càrites de Berga.
  • EAP Artés:
      • Concurs ‘llegumaire’. El divendres 10 de febrer, a les 14 h. Concurs entre l’Equip de professionals del CAP, on cadascú portarà el seu millor plat que tingui com a base llegums, tothom el podrà degustar i, finalment, a través votacions, es decidirà quina és la recepta més deliciosa guanyadora.
      • Taller culinari: “Llegums cada dia!” En col·laboració amb l’Ajuntament d’Artés i adreçat a tota la població, on la dietista-nutricionista del CAP Alba Adot, explicarà els beneficis del consum de llegums per a la salut, la sostenibilitat planetària i mostrarà receptes fàcils, econòmiques i delicioses per al dia a dia. Divendres 10 de febrer, a les 11 h, a Cal Sitges.
  • CAP Monistrol de Montserrat. Taller de Cuina: Taller guiat pel RBEC Aleix Hildebrandt i la dietista-nutricionista Núria-Vinyet Mestres, dirigit a famílies amb pocs recursos usuàries del Banc d’Aliments. Per elaborar les receptes escollides es tindrà en compte l’ús d’ingredients que formen part de la cistella que reben mensualment. L’activitat tindrà lloc el proper divendres, dia 10 de febrer, a les 17 h al Casal d’Avis de Monistrol de Montserrat.

Servei d’Atenció Primària Osona:

  • EAP Roda de Ter:
      • Taller de cuina “Els llegums més enllà dels guisats”, el 10 de febrer de 2023 a les 10.30 h al CAP Roda de Ter. A càrrec de la referent de benestar emocional Ariadna Parés i la dietista Laura Barniol, on els usuaris cuinaran 4-5 receptes per introduir els llegums de forma saludable i divertida. S’entregarà una infografia i receptari per potenciar el seu consum.
      • Concurs els llegums com a protagonistes: Es proposa un concurs entre els professionals del CAP. El dia 10 de febrer de 2023 els participants han de portar un plat elaborat on el llegum sigui el protagonista. Entre tots es votarà la recepta que més agrada i es premiarà l’autor de la recepta més votada. Entre totes les receptes es farà un receptari que s’entregarà a tots els professionals i es farà extensiu als usuaris del CAP.
  • EAP Sant Quirze de Besora. Taller de cuina “Els llegums més enllà dels guisats”, guiat per la referent de benestar emocional Ariadna Parés i la dietista Laura Barniol (repetició de l’activitat realitzada al CAP Roda de Ter). Es farà el 15 de febrer a les 10 h, a la Cooperativa.
  • CAP Manlleu. Xerrada “El llegum, un superaliment!”. Es tracta d’una xerrada per potenciar el consum de llegums posant èmfasi en el seu alt valor biològic, la cultura gastronòmica d’aquests, l’accessibilitat econòmica i els beneficis mediambientals. La xerrada es farà al Casal Cívic Federica Montseny de Manlleu, el dia 15 de febrer a la tarda (18.30 h).
  • Consultori de Gurb (EAP Vic Nord). El pròxim 16 de febrer de 2023 a les 10 h a El Femer de Gurb es portarà a terme una sessió de mindful eating, conduïda conjuntament per la Sandra Vilar, referent de benestar emocional i comunitari, i la Laura Barniol, dietista-nutricionista. Els participants elaboraran 4-5 receptes, les tastaran i finalment acabaran amb una petita sessió de mindful eating.
  • CAP Tona. Xerrada sobre sostenibilitat alimentària “La importància de les opcions vegetals”. Es tracta d’una xerrada promoguda des de l’Equip d’Atenció Primària Tona, en què el dietista-nutricionista Miquel Àngel Ferrà Alemany explicarà quin impacte té l’alimentació al nostre ecosistema i com podem reduir-lo introduint opcions vegetals com els llegums. Dilluns 20 de febrer a les 19 h a l’espai Muriel Casals.

Servei d’Atenció Primària Anoia:

  • Santa Margarida de Montbui, Piera, Calaf i Santa Coloma de Queralt. Col·laboració amb els Bancs d’Aliments i Càritas en la difusió de fullets creats per la dietista-nutricionista Alba Creus i entregats a les famílies usuàries amb informació útil sobre llegums (propietats, formes de cuinar-los, receptes, etc.), ja que a les cistelles solidàries sempre n’hi ha i sovint es troben que les retornen per desconeixença.
  • EAP Igualada Urbà. Xerrada-taller de “Cuina d’aprofitament”. Activitat oberta a tothom per aprofitar al màxim el menjar que arriba a casa i reduir el malbaratament alimentari. La dietista-nutricionista del CAP Laura Balaguer donarà consells útils per cuinar els aliments, sobretot els llegums, així com informació per millorar la compra, l’emmagatzematge i la cuina. Cal inscripció prèvia i tindrà lloc a l’Espai Cívic Centre el dia 24 de febrer a les 11.00 h.
  • EAP Vilanova del Camí:
      • Programa “Salut des del CAP” a Ràdio Nova sobre “Petits canvis per menjar millor: els llegums”. Es parlarà de la importància d’incloure aquest grup d’aliments a la dieta per a la població general, així com idees per cuinar-los, recomanacions de consum i peculiaritats. L’activitat anirà a càrrec de la dietista-nutricionista del CAP Laura Balaguer i es podrà escoltar l’últim dijous de febrer a les 13.15 h.
      • Parada al mercat. Professionals sanitaris del CAP Vilanova del Camí estaran durant el matí del dia 28 de febrer de 9.30 a 11.30 h donant informació i consells per augmentar el consum dels llegums als usuaris del mercat fix de la població, i també respondran dubtes i preguntes.
Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Alimentació, Malalties, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.