Els efectes adversos dels medicaments

Un efecte advers o reacció adversa a un medicament es tracta de qualsevol resposta no desitjada a un fàrmac que és nociva, no intencionada i que es produeix a les dosis habituals. Algun exemple podria ser una baixada de sucre en sang (hipoglucèmia) per un antidiabètic o una reacció al·lèrgica a la penicil·lina.

A més dels factors relacionats directament amb els fàrmacs, existeixen altre factors que poden influir en l’esdeveniment d’aquests efectes adversos:

  • Els extrems d’edats: les persones grans i els nens són més susceptibles a l’hora de patir efectes adversos i el seu maneig sol ser més complex, per això en aquests grups de persones convé tenir més precaució.
  • Patir vàries malalties alhora, ja que els efectes d’una poden influenciar en el tractament o símptomes de les altres.
  • Prendre diversos medicaments alhora (el que es coneix com a polifarmàcia). Si prenem varis fàrmacs la possibilitat de patir alguna interacció entre ells és més elevada i la complicació del tractament i el risc d’error augmenta.
  • Prendre dos medicaments que serveixin per a la mateixa indicació. El que es coneix com a duplicitat. En aquests casos els efectes adversos poden veure’s incrementats per la suma d’accions.
  • Automedicar-se també augmenta el risc de patir efectes adversos, ja que no sempre coneixem quines reaccions no desitjades ens poden provocar els fàrmacs o si interaccionen amb altres que ja prenem.

Com a norma general la millor manera d’evitar reaccions adverses és sempre consultar amb el professional sanitari i llegir el prospecte dels medicaments.

La setmana que ve t’explicarem: Saps què és la polifarmàcia?

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.